Dezodoransi u spreju drže 59% vrijednosne prodaje

U 2022. godini, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 62% ukupne prodaje dezodoransa, a oni su abecednim redom Beiersdorf, Procter & Gamble i Unilever

U dezodoranse i antiperspirante se ubrajaju svi proizvodi koji su namijenjeni sprečavanju neugodnih tjelesnih mirisa i znojenja ispod pazuha, ali i cijelog tijela, a koji se pojavljuju u obliku sprejeva, krema, ‘stickova’, ‘roll-ona’, gelova, kristala.

Dezodoransi mogu biti namijenjeni muškarcima, ženama ili unisex. U kategoriju dezodoransa nisu uključeni mirisi za lice i tijelo, kao ni dezodoransi / antiperspiranti za stopala.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, kategorija bilježi rast vrijednosne prodaje. Dezodoransi u spreju čine najveći segment unutar kategorije sa 59% udjela u vrijednosnoj prodaji.

Sljedeći segment, sa 22% vrijednosne prodaje, ostvaruju roll-oni, slijede ga stikovi sa 16% vrijednosne prodaje te 2% čine ostale vrste dezodoransa. U modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima) svoje kupce pronalazi 36% kategorije dok se kroz drogerije i trgovine mješovitom robom ostvaruje 64% vrijednosne prodaje.

U 2022. godini, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača nose 62% ukupne prodaje dezodoransa, a oni su abecednim redom Beiersdorf, Procter & Gamble i Unilever.

Učinkovito sredstvo protiv neugodnih mirisa

Dobar dezodorans dugotrajno može usporiti pretjerano znojenje i spriječiti mirise. Važno je da se dezodorans koristi samo na čistoj, zdravoj i suhoj koži.

Roll-on, u spreju ili stiku – uloga dezodoransa je osiguravanje učinkovite i nježne zaštite za svaki tip kože, čak i one najosjetljivije. Najbolji su dezodoransi koji pružaju cjelodnevnu zaštitu protiv znojenja u svim uvjetima i prilikama.

Znojenje je vitalna funkcija našeg tijela: znojenjem, tj. isparavanjem površine kože regulira se tjelesna temperatura. Pored žlijezda znojnica, na tijelu postoje i pore za znojenje koje su smještene ispod pazuha, u predjelu lica i genitalija. Pore znojnice proizvode mliječno bijelu supstancu bez mirisa. Uobičajeni miris znoja je proizvod djelovanja bakterija koje su prirodno prisutne na koži, u tim predjelima tijela. Osobito pod pazuhom znoj lako isparava, a bakterije se mnogo brže razmnožavaju.

Toplina, stres, napor, strah ili groznica također mogu pokrenuti proces znojenja i izazvati kapljice na koži. Ono što mnogi ne znaju je da je svježi znoj potpuno bez mirisa. Tek razgradnja bakterija uzrokuje razvoj neugodnog mirisa.

Kada je riječ o sprječavanju neugodnog mirisa znoja koje uzrokuju bakterije, onda je dezodorans pravi izbor. Neki dezodoransi su takozvani antiperspiranti, koji sužavaju znojne žlijezde i tako sprječavaju znojenje. Ova metoda je posebno učinkovita i dugotrajna, što je čini jednom od najdjelotvornijih. Zahvaljujući dezodoransima, i za najvrućih dana i prilikom iznimnih napora neće se pojaviti neprivlačne mrlje od znoja i loših mirisa na odjeći, uz uvjet da je dezodorans nanesen na čistu i suhu kožu.

NANOSI SE NA ČISTU I SUHU KOŽU

Korištenjem dezodoransa može se smanjiti stvaranje znoja i svjesno utjecati na tjelesni miris. Dezodorans također može biti i potpora svakodnevnoj njezi tijela. On daje vlažnost, umirujuće djeluje na kožu nakon brijanja i na taj način pridonosi ugodnom osjećaju ispod pazuha.

Dobar dezodorans dugotrajno može usporiti pretjerano znojenje i spriječiti mirise. Važno je da se dezodorans koristi samo na čistoj, zdravoj i suhoj koži. Osobito tijekom vrućih dana i nakon vježbanja, ali i u svakodnevnom životu kada ste izloženi stresu, brzo se možete oznojiti.

DEZODORANSI I PRIRODNA KOZMETIKA

Vrlo su popularni i dezodoransi iz prirodne kozmetike. S obzirom na to da oni u pravilu ne sadrže parfem, alkohol, bojila i konzervanse, osobito su pogodni za kožu te su dobra opcija za alergičare i osobe s osjetljivom kožom. Teksture ovih dezodoransa sastoje se isključivo od tvari biljnog podrijetla i oni se bore protiv rasta bakterija prirodnim načinom. Razna eterična ulja daju im ugodan miris.

Spremnici koji su dobri za okoliš, kao što su raspršivači s pumpicom, stikovi ili roll-onovi, dodatni su plus ovih proizvoda. Uz veliki izbor mirisnih, učinkovitih i kvalitetnih dezodoransa koji dolaze u različitim pakiranjima – roll-onu, spreju i stiku, osjećajte se mirisno i svježe cijeli dan!