Tržište začina: Hrvatska i dalje više uvozi nego izvozi, ali ne zaostaje u naprednoj ponudi

1968739177

Što se tržišta začina tiče, i dalje je loša vijest da Hrvatska nastavlja više uvoziti nego izvoziti. No, dobra vijest je da ne zaostaje u naprednoj ponudi, a koju lokalna zajednica itekako objeručke prihvaća. No, krenimo redom.

Začinsko bilje i plodovi od pamtivijeka igraju veliku ulogu u životima ljudi. Prve primjene bilježe se u liječenju, no tek su kasnije – s kolonizacijom – začini prihvaćeni kao dodatak inače ne tako ukusnoj prehrani Starog kontinenta. Posjedovanje zemljišta u kolonijama diktiralo je prevlast među kolonijalnim silama, oko začina su se vodili ratovi, ali istovremeno su se razvijali prometni pravci, jačala je trgovinska povezanost između zemalja i kontinenata te, u konačnici, zatirao put prema globalizaciji. Danas je bez njih život nezamisliv – i dalje imaju svoju ulogu u farmaceutskoj industriji te, naravno, gastronomiji. Stoga ne čudi podatak da se veličina globalnog tržišta začina i začinskog bilja u 2022. godini kretala na 34.79 milijardi eura te je procijenjeno da će do 2030. dodatno rasti ukupnom godišnjom stopom od 5,6%.

Život u globalnom selu i dostupnost gotovo svakog proizvoda, čak iz najudaljenijeg kutka planeta, neminovno mijenjaju i obogaćuju ljudske običaje i navike, a upravo to čine i začini. Tako se ni lokalna gastro scena u Hrvatskoj ne boji eksperimentiranja s novim okusima.

„Hrvati cijene svoju gastronomsku tradiciju jer nam je lokalna kuhinja poznata po bogatim, izdašnim okusima u kojima dominiraju začini poput crvene paprike, lovorovog lista, mažurana, origana, crnog papra, muškatnog oraščića i, naravno, češnjaka. No to ne znači da ne vole eksperimentirati, kako s internacionalnom kuhinjom tako i s novim začinima u vlastitim jelima. Štoviše, sve veći broj Europljana prati taj trend“, potvrđuju iz tvrtke Kotányi koja se proizvodnjom i prodajom finog začinskog bilja i začina bavi još od 1881. godine.

Poput drugih uzgajanih sirovina, na proizvodnju začina i začinskog bilja te opskrbu svjetskog tržišta snažno utječu čimbenici poput vremenskih prilika, suše ili pak preobilnih kiša, kao i društveno-politička zbivanja u zemljama proizvođačima začina. Snažan utjecaj na opskrbu tržišta imala je i nedavna pandemija – od ograničenja, izazova u transportu, manjka radne snage, do infrastrukturnih prekida i kašnjenja uvoza. Hrvatsko tržište nije osjetilo te probleme u opskrbnom lancu, tvrde iz kompanije Kotányi, već su kreirani novi napredni proizvodi koji odgovaraju promijenjenim potrebama potrošača.

„Potražnja i potrošnja tijekom pandemije su rasle i bez problema smo zadovoljavali taj porast. Ključ je u tome da su ljudi jednostavno bili prisiljeni više vremena provoditi u zatvorenom te su stoga i više kuhali i kupovali. Upravo takvi novi obrasci u ponašanju i navikama naveli su nas da odgovorimo proizvodom – mješavinom začina Quick&Easy – a isticanjem benefita artikla gastro entuzijastima ponudimo više izbora. Čak osam različitih začinskih mješavina nove recepture – za grill, ćevapčiće, krumpir, variva, povrće, kotlete, svinjetinu i piletinu – u ekonomičnim pakiranjima koja su dostatna za čak dva kilograma ili litre jela, omogućuju pripremu obroka za samo pola sata. Kako rijetko tko danas ima puno vremena za kuhanje, kao i u skladu sa sve većom potražnjom za zdravijim varijantama, ove začinske mješavine sadrže morsku sol, ali ne i umjetne pojačivače okusa. Kao praktična pakiranja savršena su i za ponijeti na godišnji odmor“, objašnjavaju nam iz tvrtke Kotányi.

Više informacija i besplatne recepte potražite na poveznici: https://www.kotanyi.com/hr/quick-easy/