Istarski ovčji sir Špin najbolji na svijetu u svojoj kategoriji

Zlatna medalja i trofej za najbolji ovčji sir stigla je s natjecanja International cheese & dairy awards 2023 održanog u Velikoj Britaniji

Istarski ovčji sir Špin iz Agrolagune najbolji je sir na svijetu u kategoriji tvrdih ovčjih sireva. Potvrdile su to zlatna medalja i trofej za najbolji ovčji sir u toj kategoriji koje je dobio na natjecanju International cheese & dairy awards 2023 održanom u Velikoj Britaniji.

Riječ je o natjecanju koje predstavlja najveću svjetsku platformu za promociju proizvođača sira i mliječnih proizvoda, koja svake godine dobije više od 5.500 uzoraka sireva iz cijeloga svijeta. Stoga ovo svjetsko priznanje potvrđuje da su istarski sirevi zaista dio elitne svjetske skupine najboljih u klasi.

„Ovaj sir je jedan od gastronomskih bisera Istre, a njegova zaštićena oznaka izvornosti najbolje prezentira posebnost njegove strukture i okusa. Trofej je velika nagrada za cijeli tim uključen u proizvodni proces i dokazuje da se naporan rad uvijek isplati. Čim je izašao na tržište ovaj je sir dobio svoje vjerne kupce, a u međuvremenu je potvrdio svoju vrhunsku kvalitetu i nizom međunarodnih priznanja, od kojih nam je ovo posebno drago“ – kaže Krunoslav Salaj, voditelj u sirani Špin.

Zadovoljstvo ne krije ni Nerina Zec, predsjednica Uprave Agrolagune koja ponavlja važnost kontinuiteta nagrada i priznanja koje kompanija dobiva za svoje sireve, vina i ulja. „To potvrđuje da su usmjerenost na kvalitetu, njegovanje tradicije i uvažavanje izvornosti pravi smjer za razvoj naših brendova. Iznimno nam je drago kad kvalitetu, ovoga puta ovčjeg sira, prepoznaju eminentni svjetski stručnjaci, no još nam je važnije što izborom naših proizvoda za svoju trpezu to potvrđuju naši kupci. Među njima je i sve više inozemnih kupaca koji posebno cijene autohtonost i kvalitetu vrhunskih domaćih proizvoda za koje se Agrolaguna specijalizirala“ – kaže Nerina Zec.

Sirevi u sirani Špin proizvode se tradicionalnim načinom proizvodnje koji zahtijeva puno ručnog rada, od pripreme proizvodnje do zrenja sireva. Mlijeku se ne oduzima masnoća i ne dodaju se nikakvi aditivi pa su sirevi uvijek jedinstvenog okusa.

Istarski sirevi Špin proizvode se isključivo od svježeg mlijeka čiju kvalitetu kontinuirano nadzire tim Agrolaguninih stručnjaka, a godišnje se na tržište plasira više od 300 tona tvrdih sireva vrhunske kvalitete koji su svojim pakiranjima prilagođeni potrebama potrošača.

Istarski sirevi Špin mogu se kupiti u svim bolje opskrbljenim maloprodajnim lancima.