„Tvrtka Kärcher poznata je po stalnim inovacijama s obzirom na to da kontinuirano ulažemo u razvoj novih tehnologija i inovativnih rješenja za čišćenje. Naša su prednost kvaliteta i izdržljivost proizvoda, ali i snažna reputacija s obzirom na to da imamo dugogodišnju tradiciju kao pouzdan i inovativan brend za čišćenje“, ističe Josip Ivanković, direktor maloprodaje i online kanala u tvrtki Kärcher d.o.o.

Kakva je 2023. bila za Kärcher?

Tvrtka Kärcher svjetski je poznati lider u području čišćenja i visokotlačnih sustava te možemo ponosno zaključiti još jednu vrlo uspješnu poslovnu godinu. Ova godina označila je kontinuirani rast te smo u drugoj polovini godine ostvarili i veća ulaganja u retail i online kanal. Posebno bih istaknuo veća marketinška ulaganja s ciljem osnaživanja naše trenutne i buduće pozicije na tržištu kao svjetskog lidera u području čišćenja, što je u konačnici dovelo do niza pozitivnih rezultata. Također, ostvarili smo i značajno povećanje prihoda u usporedbi s prethodnom godinom, što je rezultat rastuće potražnje za našim proizvodima i uslugama, vodeći računa o očuvanju dobre profitabilnosti i stabilnog rasta dobiti tijekom godine.

Jeste li ispunili zacrtane planove?

Ova godina označava važan korak za tvrtku Kärcher jer smo pokrenuli našu online trgovinu i posvetili se ozbiljnom razvoju kompletnog online kanala kako bismo dodatno ojačali taj segment poslovanja. Odlučili smo se za ovaj korak kako bismo kupcima omogućili jednostavniji pristup našim proizvodima i uslugama putem interneta te dodatno proširili našu prisutnost na online tržištu. Naš je cilj pružiti kvalitetne proizvode i usluge koje Kärcher nudi, s istom pouzdanošću i izvrsnošću koju kupci već poznaju unutar naše postojeće maloprodajne mreže.

Predstavite nam ukratko asortiman

Naša ponuda uređaja za čišćenje i održavanje obuhvaća raznolik asortiman, s posebnim naglaskom na inovaciju i visoku kvalitetu proizvoda. U skladu s tim, predstavili smo nekoliko novih proizvoda.

Robotski usisavači i perači podova predstavljaju vrhunac moderne tehnologije, omogućavajući autonomno čišćenje podnih površina bez potrebe za ručnim upravljanjem. Također, naši pročišćivači zraka su dizajnirani s naglaskom na poboljšanje kvalitete zraka u domovima i radnim prostorima. S druge strane, naša dugogodišnja prisutnost na tržištu visokotlačnih čistača čini nas liderima u toj industriji.

Naši visokotlačni čistači različitih veličina i snage postali su sinonim za kvalitetu i inovaciju. Nadalje, naši usisavači pokrivaju sve potrebe, od kućanstva do industrije, uključujući i posebne mokro/suho usisavače koji su iznimno praktični i svestrani.

Parni čistači predstavljaju inovativnu metodu čišćenja koristeći visokotlačnu paru umjesto kemikalija, čime omogućavaju ekološki prihvatljiv i učinkovit pristup održavanju higijene na različitim površinama. Posebnu pozornost stavljamo na posjedovanje certifikata o uklanjanju 99,99% virusa i bakterija što odražava visok standard i predanost dezinfekciji površina.

Strojevi za dubinsko čišćenje su iznimno svestrani uređaji i dizajnirani za temeljito čišćenje različitih površina i predmeta uključujući tepihe, automobile, madrace, kauče i ostale tapecirane površine. Ovi strojevi često koriste kombinaciju visokotlačnog čišćenja, topline i posebnih deterdženata kako bi pružili temeljito i higijensko čišćenje različitih površina i predmeta. Izvrsni su za održavanje čistoće i higijene u domaćinstvima.

Čistači prozora i staklenih površina dizajnirani su kako bi olakšali čišćenje prozora, vrata, ogledala i drugih staklenih površina u kući ili poslovnom prostoru. Ovi uređaji koriste posebnu tehnologiju kako bi staklo ostalo bez mrlja i tragova, čineći čišćenje prozora bržim i efikasnijim. Na kraju, vrtni alati odličan su izbor za održavanje vrta, bilo da se radi o košnji trave, oblikovanju živica, brizi o drveću ili uklanjanju korova i lišća.

Upotreba baterijskog pogona omogućava mobilnost i fleksibilnost, bez kabela i buke što čini rad u vrtu ugodnijim i tišim. Asortiman uključuje različite alate za različite zadatke, uključujući kosilice za travnjak, uređaje za oblikovanje živica, rezače grana i uređaje za uklanjanje korova i lišća. Također, u našoj ponudi imamo i vrhunske pumpe za vodu, bilo da se radi o prljavoj ili čistoj vodi, te vrtna crijeva s kompletnim nastavcima.

Koji su proizvodi tržišni lideri? Što ih izdvaja od konkurencije i koje su njihove glavne karakteristike?

Kärcher se izdvaja od konkurencije u industriji čišćenja po nekoliko ključnih faktora i karakteristika uz mnoge patente koje tvrtka ima ponosno u svom vlasništvu. Tu su još i stalne inovacije po kojima smo poznati s obzirom na to da kontinuirano ulažemo u razvoj novih tehnologija i inovativnih rješenja za čišćenje. Tvrtka redovito lansira nove proizvode koji postavljaju standarde u industriji i čine čišćenje učinkovitijim i praktičnijim. Također, naša su prednost kvaliteta i izdržljivost proizvoda, ali i snažna reputacija s obzirom na to da imamo dugogodišnju tradiciju kao pouzdan i inovativan brend za čišćenje.

Koje su se marketinške kampanje pokazale najboljima za Kärcher?

Uz naše tradicionalne dvije velike sezonske kampanje (proljeće i jesen) naša marketinška strategija kombinira tradicionalne i digitalne kanale kako bi se dodatno ojačala svijest o brendu te educiralo potrošače o prednostima i mogućnostima naših proizvoda. Ova kombinacija efikasnog oglašavanja, sponzorstava, edukacijskih i demonstracijskih inicijativa te sajmova i sličnih manifestacija pokazala se prepoznatljivim i najboljim načinom predstavljanja proizvoda kupcima.

Što je trenutno u fokusu poslovanja?

Trenutno unapređujemo našu postojeću žutu indoor Home & Garden liniju proizvoda u premium bijelu liniju te se nadamo da će ova premium ponuda zadovoljiti potrebe naših najzahtjevnijih kupaca. Osim toga, vjerujemo da će ova nadogradnja privući pažnju kupaca i ponuditi im još bolje performanse i estetski privlačniji dizajn.

S obzirom na inovacije i fokus na premium proizvode, očekujemo da će ovo dodatno ojačati poziciju tvrtke Kärcher na tržištu i privući nove i lojalne kupce koji traže vrhunsku kvalitetu i performanse u proizvodima za čišćenje. Također, u budućnosti ćemo i dalje usmjeravati našu pažnju na pružanje sveobuhvatnih rješenja za čišćenje i održavanje, a cilj nam je učvrstiti odnose s postojećim poslovnim partnerima i proširiti prisutnost na tržištu kako bismo ostali vodeća tvrtka u industriji čišćenja i održavanja.

Razvijate li nove proizvode? Planovi za sljedeću godinu?

Kärcher nastavlja ulagati u istraživanja i razvoj lansirajući nove proizvode i tehnologije. Trenutno lansiramo novu inovativnu ekskluzivnu liniju proizvoda Signature Line na kojoj će biti ugraviran potpis našeg osnivača Alfreda Kärchera. Naša odluka da ugraviramo potpis osnivača tvrtke simbolizira našu predanost kvaliteti i tradiciji koja traje već desetljećima. Tako jamčimo vrhunsku kvalitetu i posebne performanse proizvoda.

Sljedeće godine poseban naglasak ćemo staviti na brendiranje poslovnica kod naših partnera, ali i implementaciju Shop in Shop sistema kako bismo krajnjim korisnicima osigurali veću dostupnost i širi izbor naših proizvoda, ali i posebno zadovoljstvo prilikom kupovine.

Također, ozbiljnije pristupamo proširenju tržišta i traženju novih poslovnih partnera unutar naših izvoznih zemalja (BiH, Albanija i Kosovo), čime dodatno unapređujemo našu prisutnost i konkurenciju na tim tržištima. Osim toga, intenzivirali smo marketinške aktivnosti i kampanje kako bismo povećali svijest o našem brendu i proizvodima što će svakako učvrstiti naše poslovanje.