Jestiva ulja: Suncokretovo ulje drži 89% količinske prodaje

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući količinski, vodeća tri proizvođača zastupala su 71,3% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Dijamant, IPK Tvornica ulja Čepin i Zvijezda

Analizira: Majda Babić, Senior Client Executive, NielsenIQ

Kategorija uključuje jestiva ulja kojima je primarna namjena upotreba za kuhanje i začinjavanje salata. Neki od proizvoda mogu uključivati dodatne okuse i / ili začine, kao što je chilli.

Obuhvaćena su ulja od suncokreta, kukuruza, soje, palme, maslina, kokosa, sezama te druga biljna ulja. Ova vrsta proizvoda obično je pakirana u plastične ili staklene boce te se katkad mogu pronaći i u konzervama (također su uključena i ulja u spreju).

Iz kategorije su isključene sve vrste proizvoda na bazi masti za kuhanje ili kao gotovi umaci i dresinzi za salate. Također su isključeni proizvodi kao što su maslinovo ulje s dodatnim sadržajem octa i / ili limunovog soka u omjeru pola – pola.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, kategorija jestivih ulja zabilježila je pad količinske prodaje, najviše uslijed pada prodaje suncokretovih ulja, koja nose 89% količinske prodaje. Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 69% ukupne kategorije pronalazi svoje kupce u modernim kanalima trgovine (hipermarketima i supermarketima) dok se kroz trgovine mješovitom robom ostvari preostalih 31% količinske prodaje.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2022. godine, promatrajući količinski, vodeća tri proizvođača zastupala su 71,3% količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom: Dijamant, IPK Tvornica ulja Čepin i Zvijezda.


Pružaju tijelu esencijalne hranjive tvari

Unos ulja treba prilagoditi individualnim potrebama, ali općenito se preporučuje umjerena konzumacija: oko 2-3 žlice ulja dnevno obično je dovoljno za prosječnu odraslu osobu

Hrvatska ima dugu tradiciju proizvodnje ulja. Uljarstvo u Hrvatskoj ne samo da odražava regionalne karakteristike, već i pridonosi gospodarstvu zemlje kroz visokokvalitetne proizvode. Ulja su neizostavan dio naše prehrane i igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja. Raznolikost ulja pruža ne samo bogatstvo okusa u kulinarstvu, već i važne hranjive tvari koje su esencijalne za naše tijelo.

Unos ulja treba prilagoditi individualnim potrebama, ali općenito se preporučuje umjerena konzumacija: oko 2-3 žlice ulja dnevno obično je dovoljno za prosječnu odraslu osobu.

Prednosti ulja za organizam su višestruke. Mononezasićene i polinezasićene masne kiseline prisutne u mnogim uljima igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja srca smanjujući razinu lošeg kolesterola.

Ulja poput maslinovog i ulja avokada bogata su vitaminom E, snažnim antioksidansom koji pomaže u zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Ulja poput lanenog i ribljeg ulja pružaju esencijalne omega-3 masne kiseline koje podržavaju zdravu funkciju mozga, očiju i srca.

Maslinovo ulje
Maslinovo ulje je jedno od najpoznatijih ulja proizvedenih u Hrvatskoj. U regijama poput Dalmacije, Istre i Kvarnera masline se tradicionalno beru ručno, a proizvodnja maslinovog ulja često se temelji na starim obiteljskim maslinicima.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje, sa svojom jedinstvenom aromom i niskim postotkom kiselosti, ističe se kao proizvod iznimne kvalitete.

Bogato je mononezasićenim masnim kiselinama, vitaminom E i antioksidansima te je jedno od najzdravijih ulja. Koristi se za salate, kuhanje i pečenje na srednje visokim temperaturama.

Laneno ulje
Bogato omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje je sjajan dodatak prehrani. Međutim, treba ga izbjegavati pri kuhanju zbog niske točke dimljenja; koristi se hladno, npr. u salatama ili smoothiejima.

Kokosovo ulje
Kokosovo ulje ima jedinstven sastav s visokim udjelom zasićenih masti. Ima karakterističan okus te se često koristi u azijskim kuhinjama, ali i kao zamjena za maslac ili ulje u pečenju.

Ulje avokada
Ulje avokada je izvrstan izvor mononezasićenih masnih kiselina i vitamina E. S obzirom na svoju visoku temperaturnu otpornost, pogodno je za pečenje na visokim temperaturama.

Suncokretovo ulje
Suncokretovo ulje, dobiveno iz sjemenki suncokreta, također ima značajnu prisutnost u Hrvatskoj. Proizvodnja se često provodi kombinacijom modernih tehnologija i tradicionalnih metoda, čime se osigurava visoka kvaliteta i učinkovitost. Ovo ulje sadrži visok postotak vitamina E i omega-6 masnih kiselina. Prikladno je za pečenje i prženje na visokim temperaturama.