Top 5 izazova prilikom inovacija proizvoda

Inovacije zahtijevaju sredstva, vrijeme i posvećenost – od identifikacije mogućnosti do ulaska na tržište. Dok se trudimo ‘izbrusiti’ svoj način inoviranja, trebali bismo imati na umu da najbolje ideje crpe inspiraciju iz nekoliko kreativnih pristupa.

Moderno poslovno okruženje zahtijeva brže i bolje inovacije kako bismo održali rast i konkurentsku prednost. Ali, brzo ostvarenje kreativnih ideja nije jednostavan podvig i stoga kompanija mora imati dobru i dokazanu strategiju kako bi uspješno na tržište plasirala novi proizvod što će na kraju pomoći brendu da ostane relevantan i bude ispred konkurencije.

Analitičari Euromonitor Internationala ističu kako su tijekom protekla dva desetljeća ulazili u partnerstva sa start-upovima, malim i srednjim poduzećima i nekim od najvećih brendova kako bi dizajnirali inovativna rješenja po njihovoj mjeri i podržali njihov strateški razvoj. Kroz ova partnerstva, stručnjaci Euromonitora vidjeli su što funkcionira, a što ne, i pomogli brojnim timovima da prevladaju izazove inoviranja s kojima se kompanije susreću. Na osnovu iskustva stečenih kroz ova partnerstva, Euromonitor izdvaja pet najvećih izazova s kojima se kompanije susreću kada razvijaju inovativne strategije ili nove proizvode.

1. Fleksibilnost i više ulaganja unaprijed. Fleksibilnost će nam pomoći da napredujemo. Moramo uložiti vrijeme i napor kako bismo zaista identificirali potrošače i njihove stvarne potrebe.

Kompanije često imaju stroge procese i vremenske okvire. Ali stroge procedure i rokovi mogu dovesti do toga da timovi preskoče ili ograniče vrijeme utrošeno na ključnu prvu fazu razvoja novog proizvoda – istraživanje i razumijevanje stvarnih problema koje potrošači trebaju riješiti ili stvarnih potreba koje žele zadovoljiti. Fleksibilnost će nam pomoći da napredujemo. Moramo uložiti vrijeme i napor tijekom ovog prvog koraka kako bismo zaista identificirali potrošače i njihove stvarne potrebe u nadolazećem razdoblju. Uostalom, kako možemo uspješno realizirati inovacije bez poznavanja ‘bolnih točaka› koje će naš proizvod riješiti?

2. Biranje šireg pristupa. Brza evolucija šireg FMCG svijeta stvorila je nove načine upotrebe proizvoda i zamaglila linije između kategorija, što može poslužiti kao inspiracija za naše inovacije.

Analitičari Euromonitora savjetuju da se ‘ne držimo preblizu kuće’ i da ‘ne zaglavimo u svom okviru’. Traganje za prilikama samo na našem trenutnom tržištu, u sektoru ili kategoriji, znači da ne uspjevamo uzeti u obzir brzu evoluciju šireg FMCG svijeta, gdje su novi načini upotrebe proizvoda i zamagljene linije između kategorija postali standard. Izaberimo širi pristup. Proučimo globalne, socio-ekonomske i demografske trendove, kao i događanja u drugim sektorima / kategorijama. Možemo iskoristiti razvoj koji se u njima odvija kao inspiraciju za naše inovacije. Osim toga, ovaj širi pogled će nam pomoći da uočimo obrasce i povučemo paralele koje mogu dovesti do poželjnih promjena.

3. Ipak, ne pretjerano široko i apstraktno. Procijenimo utjecaj dugoročnih međusektorskih trendova (cross-industry) i odredimo kako oni utječu na naše poslovanje.

Podrazumijeva se: razmišljanje ‘izvan okvira’ je neophodno za razvoj velikih ideja. Ali kompanije mogu ‘posrnuti’ na sljedećem vitalnom koraku – uzimanju (pre)širokog koncepta kao što je megatrend i procjenjivanje do najsitnijih detalja svih mogućih akcija. Procijenimo utjecaj dugoročnih međusektorskih trendova (cross-industry), savjetuju eksperti Euromonitora. Zatim odredimo kako oni utječu na naše poslovanje i kako možemo odgovoriti na izazove. Treba razraditi ideje do dubljeg nivoa i razviti ‘otporna’ rješenja u skladu s trajnim promjenama u ponašanju potrošača.

4. Fokusiranje na rješenje, ali i na rješavanje problema. Odvojimo vrijeme da shvatimo pravi problem ili potrebu, odredimo više načina za njihovo rješavanje i izaberimo opciju koja će donijeti najveću vrijednost.

Inovatori često žure s idejama kako riješiti ili zadovoljiti identificiranu potrebu prije nego što istinski konceptualiziraju moguća rješenja u punom obujmu. Da, brzina je važna. Ali pravi proizvod će ‘požnjeti’ više uspjeha i nagrada od pogrešnog koji je razvijen prebrzo. Postoji nekoliko faktora – format, pakiranje, način isporuke, formulacija, dizajn… – od kojih ovisi hoće li inovacija biti uspješno prihvaćena ili ne. Odvojimo vrijeme da shvatimo pravi problem / potrebu. Udubimo se da bismo otkrili osnovni uzrok problema, odredimo više načina za njegovo rješavanje i izaberimo opciju koja će donijeti najveću vrijednost.

5. Dobro planirana strategija izlaska na tržište. Stvorimo i omogućimo kulturu inovativne agilnosti u cijelom svom poslovanju. Usredotočimo se na consumer-centric priču koja najprije ističe benefite proizvoda.

Kompanije se fokusiraju na perfektno lansiranje proizvoda umjesto na pravi tajming lansiranja. A to dovodi do propuštanja prednosti ‘prvog pokretača’, tj. prednosti povećane prepoznatljivosti brenda, lojalnosti kupaca i povećane prodaje koje često ima upravo onaj koji prvi ulazi na tržište s novim proizvodom. Tako se može dogoditi da imamo najbolji proizvod koji na samom početku propadne zbog loše planirane strategije izlaska na tržište.

ZAKLJUČAK

Iz Euromonitora predlažu da stvorimo i omogućimo kulturu inovativne agilnosti u cijelom poslovanju. U isto vrijeme, marketinške aktivnosti koje se tiču proizvoda ne mogu biti nešto čime ćemo se baviti naknadno, tj. kasnije. Treba se usredotočiti na consumer-centric priču koja najprije ističe benefite, a zatim karakteristike.