Predstavljen prvi hrvatski Priručnik za primjenu dodataka prehrani

Mirna Radošević, voditeljica Povjerenstva, CASI

Važnost zdravstvene pismenosti vidljiva je i u trendu samoliječenja koji je u sve većem porastu u Hrvatskoj – stoga je edukacija ljekarnika i pacijenata o rastućem tržištu dodataka prehrani, kao značajnom segmentu tržišta samoliječenja, ključna

Nakon što je 2018. godine lansirala sveobuhvatni Priručnik za samoliječenje, Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda (CASI) danas je predstavila prvi hrvatski “Priručnik za primjenu dodataka prehrani”.

Ovaj priručnik sadrži stručnu literaturu o dodacima prehrani namijenjenu cijelom ljekarničkom timu i svim zdravstvenim djelatnicima koji u svom radu preporučuju dodatke prehrani u svrhu očuvanja zdravlja i prevencije bolesti, kao i u kontekstu podupiruće terapije brojnih zdravstvenih tegoba. Cilj Priručnika jest olakšati savjetovanje o primjeni dodataka prehrani, pomoći u odgovaranju na svakodnevne upite korisnika, pružiti najnovije stručne informacije te osigurati njihovu pravilnu upotrebu.

Tržište dodataka prehrani: vitamina, minerala i drugih proizvoda usmjerenih poboljšanju izgleda, zdravlja i drugih performansi značajno raste – predviđa se da će globalno tržište dodataka prehrani do 2028. porasti na 272,4 milijarde dolara. Većina proizvoda iz kategorije dodaci prehrani kupcima je dostupna u ljekarnama stoga je edukacija ljekarnika izuzetno važna.

Priručnik za primjenu dodataka prehrani

„U preporuci i savjetovanju o dodacima prehrani ljekarnici moraju voditi računa o brojnim elementima kao što su namjena, moguće kontraindikacije i interakcije s lijekovima ili drugim dodacima prehrani te preporuku temeljiti na dokazima. Kontinuirano stručno usavršavanje nužno je da bi ljekarnici na ispravan način savjetovali korisnike. U moru podataka koje su nam svima dostupne i s obzirom na rastući trend primjene dodataka prehrani, nerijetko naši građani nemaju točne informacije o proizvodima i njihovom korištenju. Zato je važan ovaj priručnik. Hvala svima koji su nam pomogli da ga kreiramo i danas ovdje predstavimo“, istaknula je Martina Bonevski, predsjednica Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih proizvoda.

Zdravstvena pismenost Hrvata

Hrvatska udruga proizvođača bezreceptnih proizvoda je u suradnji s Hrvatskom ljekarničkom komorom provela istraživanje o zdravstvenoj pismenosti građana. Rezultati pokazuju da 36 posto ljekarnika zdravstvenu pismenost svojih pacijenata ocjenjuje loše, a 61 posto njih osrednje. Unatoč tome, više od polovice ljekarnika smatra da se pacijenti trude što više informirati i da se stvari mijenjaju na bolje.

„Prije pet godina smo predstavili i sveobuhvatni Priručnik za samoliječenje s ciljem podizanja kvalitete savjeta pacijentima današnjih i budućih ljekarnika. Taj priručnik danas koristi dvije trećine ljekarnika u svojoj praksi, a više od 20 posto njih na tjednoj bazi. Više od 95 posto ljekarnika kaže da im je priručnik koristan za savjetovanje pacijenata, osobnu edukaciju i obnavljanje znanja. Ove nam brojke govore da je priručnik zaista koristan i veselimo se vidjeti kakvu će ulogu imati novi priručnik – za zdravstvenu pismenost i naših kolega i pacijenata“, istaknula je Mirna Radošević, voditeljica Povjerenstva Hrvatske udruge proizvođača bezreceptnih lijekova.

Nakon predstavljenog priručnika, održana je i panel-diskusija na temu “Kako unaprijediti zdravstvenu pismenost i pametno uzimati dodatke prehrani?”.

Sudjelovali su Darko Modun prodekan za studij Farmacije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Splitu, Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore, Sara Šipicki, predstavnica CASI Povjerenstva za suradnju s ljekarnicima i liječnicima, Ana Gongola, predsjednica HUP-UPL i članica Uprave Sandoz Hrvatska, Lea Pollak, voditeljica odjela za dodatke prehrani i biološki aktivne tvari pri HZJZ i Ana Galić Skoko, ravnateljica ljekarni Zagrebačke županije.

Panelisti su istaknuli da je trend samoliječenja sve popularniji: i oni narušenog zdravlja i oni koji žele očuvati zdravlje često se sami informiraju, ponekad na krivim mjestima, bez stručnog savjetovanja. Dodaci prehrani nisu iste kvalitete niti su svi kompatibilni s drugim lijekovima. Upravo zato, panelisti smatraju da je edukacija ljekarnika i pacijenata ključna ako želimo pozitivno utjecati na zdravstvenu pismenost građana, pogotovo kada govorimo o velikom tržištu dodataka prehrani. Kako bi to postigli, važna je suradnja obrazovnih, farmaceutskih i zdravstvenih institucija, a predstavljeni Priručnik je koristan alat koji je primjenjiv u svim potrebnim segmentima.

Prvi hrvatski “Priručnik za primjenu dodataka prehrani” rezultat je suradnje velike grupe ljekarnika s iskustvom svakodnevnog rada s korisnicima, entuzijasta iz farmaceutske industrije koji slijede svoju struku i ostalih zdravstvenih djelatnika fokusiranih na dobrobit pacijenta.