Neočekivane destinacije za godišnji odmor u Hrvatskoj

Kao što znamo, Hrvatska je jedno od najpopularnijih odredišta za turiste u Europi, a zadnjih godina sve više kotira i u svjetskom poretku. Wanderlust, popularni globalni magazin o putovanju prošle je godine Hrvatsku proglasio najpoželjnijom destinacijom u Europi, a američki Condé Nast Traveler svrstao ju je na četrnaesto mjesto u svijetu po izboru čitatelja.

Prošle ju je godine posjetilo 20,6 milijuna turista,a sveukupni prihodi koje je turizam doprinio gospodarstvu dosegnuli su 13,8 milijardi eura u prvih devet mjeseci samo od stranih turista. I dok znamo da to sve znači da je Hrvatska izrazito zanimljiva turistima, i da su Pula, Dubrovnik, Split, Zadar, Lošinj i Hvar najposjećenija mjesta za godišnji, zašto ove godine ne bi ste isprobali nešto malo drugačije?

Dalmatinska Zagora

Za sve ljubitelje mora koji ne žele spasti na prosjački štap da bi uživali u godišnjem odmoru, Imotski je fantastična alternativa. Ovaj mali gradić u Dalmatinskoj Zagori ne samo da se nalazi na samo pola sata od prekrasnih plaža u Makarskoj zahvaljujući 4248 m dugom tunelu Sveti Ilija puštenom u promet 2013. godine, nego nudi i pregršt drugih zanimljivosti. Tvrđava Topana i Crveno i Modro jezero prizori su koje svatko treba vidjeti barem jednom u životu.

Modro je jezero dovoljno toplo da se u njemu možete i okupati tokom ljeta, a kada razina vode padne i jezero presuši, možete uživati u tradicionalnoj nogometnoj utakmici između lokalnih ekipa Vilenjaka i Vukodlaka koja se održava na njegovom dnu.

Gorski Kotar

Ako ove godine poželite iskusiti nešto posve drugačije, vrijeme je za glamping! Ovaj oblik kampiranja donosi sve najbolje od prirode i komocije na jednom mjestu pa godišnji odmor možete provesti u luksuznim šatorima ili kućicama na drvetu opremljenim svime od televizije do klimatizacijskih uređaja. Ovaj novitet možete iskusiti na području Mrežnice, Plitvičkih jezera, Slunja i sela Lazi. Zašto ne bi zamjenili apartmane i gužvu i buku plaže sa zvukovima šume i tišinom prekrasnog Gorskog Kotara, dok se istodobno možete vratiti u djetinjstvo dok spavate u šatoru pod zvijezdama!

Ako više od uživanja u tišini uživate u gledanju filmova, ove godine svoje glamping iskustvo poboljšajte posjetom Motovun Film Festivalu koji se preselio u Petehovac pod nazivom Cinehill. Ovaj se festival održava već 25 godina i jedno je od najprestižnijih odredišta u Europi za sve ljubitelje kinematografije.

Istra

Iako posjet Istri obično poistovjećujemo sa prekrasnim luksuznim vilama, malim kućicama u ljupkim selima ili ekskluzivnim hotelima, jeste li znali da svoj godišnji odmor možete provesti i u svjetioniku? Svjetionik Sveti Ivan na pučini izgrađen je na malom otočiću kraj Rovinja. Ovaj svjetionik koji mještani zovu La Lanterna izgrađen je 1853. godine, visok 23 metra, a u njemu su za iznajmljivanje dostupna dva apartmana.

Otočić ima i dvije manje plaže,a posebno je zanimljiv za ljubitelje ronjenja jer njegovo podmorje obiluje velikim brojem vrsta flore i faune te potopljenim lađama.

Slavonija i Baranja

Ako pak od kupanja više više volite zelene ravnice, možda bi se ove godine mogli zaputiti na godišnji odmor u Slavoniju i Baranju. Iako Slavonija možda nije nešto što automatski povezujemo sa turizmom, zadnjih se godina ovdje sve više razvija seoski turizam. Osim raznolike gastro ponude, pecanja u rijekama i jezerima te jedinstvenih vožnji fijakerom, seoska domaćinstva omogućiti će vam da se pobliže upoznate sa domaćim životinjama, pomognete pri berbi grožđa i razgledate razna etno sela koja će vam približiti kako je izgledao život u Slavoniji u davna vremena.

Posjet Slavoniji i Baranji odličan je i zaljubitelje aktivnog odmora jer uz seoski turizam ovdje možete pronaći sve od kilometara i kilometara uređenih staza za bicikliste do paintballa i jahanja.

Zagorje

Za zaljubljenike u dobru hranu i zelene brege, ove godine posjetite Zagorje. Osim staza za planinare, vinskih puteva i muzeja, Zagorje je poznato po najvećem broju toplica u Hrvatskoj. Posjetite najneobičniji znanstveni park u Oroslavlju, a ako ste pak zaljubljenik u povijest, osim muzeja u Kumrovcu i Krapini, u Zagorju mozete pronaći i prekrasne dvorce.

Uz standardni smještaj u različitim seoskim kućama i hotelima, možda najzanimljivija destinacija za godišnji odmor je dvorac Gjalski. Ovaj dvorac iz 18. stoljeća, nekoć dom Ksavera Šandora Gjalskog, sa imanjem prostire se na 23 tisuće kvadratnih metara. Osim što se u sklopu dvorca nalaze restoran i vinoteka, tko bi mogao odoljeti tome da se svako jutro probudi kao pravi plemenitaš, u dvorcu starom 300 godina?