Euromonitor International: Žene daju prioritet zdravlju i prihvaćaju holistička rješenja kako bi preuzele odgovornost za svoju dobrobit

• Usredotočenost na zdravlje žena potaknuto trendovima personalizirane njege nudi značajne poslovne mogućnosti

• Rušenje tabua oko tema kao što su menstrualna njega i zdravlje u menopauzi potiče potražnju potrošača

• Dodaci prehrani tradicionalno su usmjereni na zdravlje žena i sve je više prepoznata nutricionistička vrijednost funkcionalne hrane

• Prilika za uključivanje korisnih sastojaka u svakodnevnu prehranu kako bi se nadopunio holistički pristup potpori ženskom zdravlju

Žene daju prioritet svome zdravlju i prihvaćaju holistička, dugoročna rješenja i trendove kako bi preuzele kontrolu nad svojim zdravljem ususret Međunarodnom danu žena 2024., prema istraživanju koje je proveo Euromonitor International. Maria Mascaraque, voditeljica odjela za hranu u Euromonitor Internationalu, rekla je da sve veći fokus na zdravlje žena potaknut trendovima personalizirane njege i samonjege nudi značajne poslovne prilike. “Rušenje tabua oko tema kao što su menstrualna njega i zdravlje u menopauzi potiče potražnju potrošača. Također, dok su se dodaci prehrani tradicionalno bavili zdravljem žena zbog svoje ciljane i koncentrirane prirode, sve je veće prepoznavanje potencijala funkcionalne hrane. Ovo nudi priliku za uključivanje korisnih sastojaka u svakodnevnu prehranu kako bi se nadopunio holistički pristup podupiranju zdravlja žena”, poručila je Mascaraque.

Prehrambene implikacije na zdravlje žena u svim životnim razdobljima

Mascaraque drži da prehrana igra ključnu ulogu u promicanju dobrobiti žena rješavanjem potreba u različitim životnim fazama s određenim hranjivim tvarima i biljnim tvarima, koje mogu ponuditi podršku u kontekstu prevencije i liječenja. „Žene općenito daju prioritet čistim etiketama i izbjegavaju šećer, pokazujući vrlo slične preferencije u svim dobnim skupinama, osim u skupini od 60+ koja pokazuje jasne preferencije, nastojeći svoju prehranu obogatiti dodatnom prehranom kao prioritetom. Žene u dobi od 45 do 59 godina, demografski relevantne za skrb u menopauzi, imaju povećani interes za traženje specifičnih sastojaka i oznaka nutritivne vrijednosti. Unutar ove dobne skupine postoji veća sklonost rješavanju zdravstvenih problema prirodnim tretmanima, uključujući dodatke prehrani i tradicionalna rješenja.”

Mascaraque je rekla da je to u suprotnosti s opadajućim interesom za lijekove na recept unutar ove skupine koji bilježe od 2020. To ukazuje na potencijal za funkcionalnu prehranu poput hrane na bazi soje i fitoestrogenih biljaka kojd mogu pomoći u ublažavanju simptoma. „Druge uobičajene hranjive tvari i biljke namijenjene životnim fazama žena uključuju sibirski ginseng i đumbir za podršku hormonske ravnoteže za menstrualnu njegu te dijete s folnom kiselinom, kalcijem i omega-3 masnim kiselinama tijekom trudnoće i postnatalne njege. Hormonalne promjene tijekom trudnoće i menopauze utječu na težinu dok su probavno zdravlje i metabolički sindrom pod utjecajem hormonalnih fluktuacija i mogu imati koristi od prebiotika i probiotika.”

Mascaraque je objasnila da su u kasnijoj životnoj dobi žene također sklonije bolestima kao što su kardiovaskularne bolesti, bolovi u zglobovima i kognitivni problemi. Uravnotežena prehrana s cjelovitim žitaricama, nemasnim bjelančevinama i esencijalnim hranjivim tvarima može pomoći u njihovom rješavanju. Stres i tjeskoba, koji zbog hormonalnih čimbenika češće prevladavaju kod žena, mogu pronaći pomoć u antioksidansima i omega-3 masnim kiselinama. “Ključni cilj je osigurati transparentnost u komuniciranju prednosti koje odjekuju kod ovih skupina potrošača, umjesto pretjeranog označavanja specifične životne faze žene.”

Trenutačne mogućnosti za zdravlje trudnica i majki te potencijal za sve žene

Mascaraque ističe da dostupnost funkcionalne hrane nije dosljedna u različitim životnim fazama. Napori su tradicionalno bili usmjereni prema zdravlju majki, uključujući trudnoću i postnatalnu skrb, prvenstveno kroz mliječne proizvode poput mlijeka u prahu. To je rezultat uspostavljene svijesti o jedinstvenim prehrambenim potrebama tijekom ove životne faze dok su druga područja uglavnom neistražena ili nedovoljno istražena s medicinskog stajališta. „Postoje prilike za usvajanje holističkog pristupa u ciljanju žena izvan reproduktivne dobi, rješavanjem specifičnih prehrambenih potreba povezanih sa zdravljem kostiju, probavom, hormonskim fluktuacijama, zdravljem kože i kose te upravljanjem težinom, što su sve uobičajene i često međusobno povezane brige. „Na primjer, kineski mliječni div Yili nudi mlijeko u prahu prilagođeno odraslim ženama. To uključuje niz proizvoda s visokim udjelom željeza i kalcija, mlijeko s niskim udjelom masnoće i obogaćeno probioticima te drugi asortiman koji sadrži ekstrakt crvenog ginsenga, naglašavajući ljepotu i energetske prednosti.”

Za više informacija pogledajte izvješće Euromonitora Women’s Health: Achieving Optimal Wellness Through Nutrition.