Sportska pića bilježe kontinuirani zdravi količinski rast

Prema podacima Euromonitor Internationala, očekuje se da će sportska pića zabilježiti kontinuirani zdravi količinski rast. S obzirom na to da potrošači sve više žele biti zdraviji i aktivniji, to potiče količinski rast sportskih pića.

Sportska pića su namijenjena svima koji se bave dugotrajnim i intenzivnim tjelesnim aktivnostima, uključujući sportaše, rekreativce i ljude koji se bave redovitom tjelovježbom. Ova pića mogu biti korisna i za ljude koji se oporavljaju od teških tjelesnih aktivnosti ili koji rade u ekstremnim uvjetima, poput visokih temperatura. Izbor sportskog napitka obično ovisi o opskrbi tekućinom, ugljikohidratima ili oboje. U ovu su kategoriju, prema klasifikaciji istraživačke agencije Euromonitor International, uključeni izotonični, hipotonični i hipertonični sportski napitci.

Izotonična pića su najčešći oblik sportskih pića. Nadomještaju izgubljene tjelesne tekućine, elektrolite (natrij, kalij i kloride) i glukozu u sličnim koncentracijama kao postojeća tjelesna tekućina, a da ne uzrokuju oticanje ili skupljanje stanica. Ovi proizvodi obično sadrže oko 5-8% ugljikohidrata i namijenjeni su za konzumaciju tijekom vježbanja i/ ili izlaganja toplini.

Hipotonična pića imaju nižu koncentraciju ugljikohidrata i elektrolita od tjelesnih tekućina. Kako sadrže manje ugljikohidrata i stoga imaju nižu osmolalnost (manje otopljenih čestica nego krv). Hipotonična pića pomažu tijelu da ubrza apsorpciju vode i najbolje ih je koristiti kada vam je potrebna hitna nadoknada tekućine, kao u slučaju nakon vježbanje. Ova pića nisu najbolja za nadoknadu energije.

Hipertonična pića imaju veću koncentraciju ugljikohidrata i elektrolita u usporedbi s tjelesnim tekućinama. Ova pića su osmišljena da zamijene i održavaju razinu energije tijekom vježbanja od najmanje jednog sata. Pružaju više energije od izotoničnih pića, ali se sporije apsorbiraju stoga se obično koriste prije treninga ili natjecanja kako bi se nadoknadile energijske rezerve.

SPORTSKA PIĆA SA SMANJENIM UDJELOM ŠEĆERA

Ova potkategorija uključuje proizvode s nižim udjelom šećera u usporedbi sa ‘standardnom’ ponudom i pozicioniran je na temelju toga što je ‘bolji za vas’/sa smanjenim udjelom šećera. Proizvod sa smanjenim udjelom šećera obično će sadržavati umjetna sladila uz ili umjesto šećera, a kao rezultat toga ukupni sadržaj šećera/kalorija niži je u usporedbi s onim koji se smatra ‘standardnim’.

NASTAVAK ZDRAVOG RASTA VOLUMENA U 2023.

Prema podacima Euromonitor Internationala, očekuje se da će sportska pića zabilježiti kontinuirani zdravi količinski rast. S obzirom na to da potrošači sve više žele biti zdraviji i aktivniji, to potiče količinski rast sportskih pića. Postoji i grupa potrošača koji kupuju sportska pića kao hranjiva pića, iako se ne bave sportom. I to unatoč tome što su sportska pića skuplja od mnogih drugih bezalkoholnih pića.

IZAZOVI FUNKCIONALNE FLAŠIRANE VODE

Iako imaju koristi od rastuće ciljane publike, sportski napitci se suočavaju sa sve većom konkurencijom drugih bezalkoholnih pića, kao što je funkcionalna flaširana voda, koja se također pozicionira kao opcija zdrave hidratacije. Prosječan potrošač često ne razumije razliku između funkcionalne vode i sportskih napitaka te će se odlučiti za jeftiniju opciju. Funkcionalna flaširana voda također ima koristi od toga što je bez šećera dok sportska pića obično imaju viši udio šećera. Kao takva, najvjerojatniji smjer za sportska pića bit će prema varijantama sa smanjenim udjelom šećera i kalorija.

Sportska pića postaju sve popularniji dodatak sportskim aktivnostima, ali što ih čini tako posebnima? Sportska pića su tekućine koje su posebno formulirane kako bi pomogle sportašima u održavanju hidratacije i nadomještanju izgubljenih elektrolita i hranjivih tvari tijekom intenzivnih fizičkih aktivnosti. Ova pića obično sadrže vodu, ugljikohidrate, elektrolite i, ponekad, aminokiseline i vitamine.

Sportska pića su najkorisnija tijekom dugotrajnih i intenzivnih fizičkih aktivnosti, posebno ako traju više od sat vremena ili ako se odvijaju u vrućim uvjetima. Tijekom takvih aktivnosti, tijelo gubi značajne količine tekućine i elektrolita kroz znojenje, što može dovesti do dehidracije i smanjenja izvedbe.

Sportska pića pomažu u održavanju hidratacije i pružaju gorivo za mišiće tijekom aktivnosti. Postoji mnogo različitih vrsta sportskih pića, a svaka ima svoje specifične karakteristike i prednosti. Uz ranije navedena izotonična, hipertonična i hipotonična pića, postoje još proteinska, elektrolitska i biljna sportska pića.

Proteinska pića obično sadrže visok udio proteina, zajedno s ugljikohidratima, elektrolitima i drugim hranjivim tvarima. Ona su korisna za potporu oporavku mišića nakon intenzivnih treninga ili natjecanja.

Elektrolitska pića su fokusirana na nadoknađivanje elektrolita izgubljenih znojenjem, poput natrija, kalija i magnezija. Ona su posebno korisna u uvjetima visoke vrućine ili kod dugotrajnih aktivnosti tijekom kojih dolazi do značajnog gubitka tekućine i elektrolita.

Biljna sportska pića rade se od prirodnih sastojaka poput voća, biljaka i biljnih ekstrakata. Ona obično sadrže manje šećera i umjetnih sastojaka u usporedbi s drugim sportskim pićima te su često preferirana opcija za one koji traže prirodniju alternativu.

KADA IH KORISTITI

Pri odabiru sportskog pića važno je uzeti u obzir svoje prehrambene potrebe, razinu aktivnosti i osobne preferencije. Također je važno provjeriti sastojke i nutritivne informacije kako biste bili sigurni da odabrano piće odgovara vašim ciljevima i potrebama tijekom vježbanja. Sportska pića su korisna tijekom određenih situacija tijekom fizičke aktivnosti. Evo nekoliko primjera kada je dobro piti sportsko piće:

Tijekom dugotrajnih aktivnosti: Ako vježbate ili sudjelujete u sportskoj aktivnosti koja traje duže od sat vremena, sportska pića mogu pomoći u održavanju hidratacije i pružanju potrebne energije mišićima.

Intenzivne fizičke aktivnosti: Tijekom intenzivnih aktivnosti poput trčanja, biciklizma ili treninga snage, tijelo može brzo iscrpiti svoje zalihe energije i elektrolita. Sportska pića pružaju brze ugljikohidrate i elektrolite koji pomažu u održavanju izvedbe i sprječavaju dehidraciju.

Trening u vrućim ili vlažnim uvjetima: Vježbanje u visokim temperaturama ili visokoj vlažnosti može povećati gubitak tekućine i elektrolita kroz znojenje. Sportska pića pomažu u nadomještanju izgubljene tekućine i elektrolita te sprečavaju rizik od dehidracije i toplotnog udara.

Oporavak nakon vježbanja: Nakon intenzivne fizičke aktivnosti važno je nadoknaditi izgubljene hranjive tvari i potaknuti oporavak mišića. Proteinska sportska pića ili ona koja sadrže aminokiseline mogu pomoći u obnovi mišića i smanjenju mišićne boli.

Natjecanja: Tijekom sportskih natjecanja ili događaja, sportska pića mogu biti korisna kako bi se osigurala hidratacija i energija tijekom trajanja događaja.

OMILJENI OKUSI

Popularnost okusa sportskih pića može varirati ovisno o regiji i preferencijama potrošača, ali neki od najčešćih okusa sportskih pića su:

Naranča: Okus naranče je jedan od najpopularnijih okusa sportskih pića zbog svog osvježavajućeg i voćnog okusa.

Limun-limeta: Još jedan čest okus sportskih pića koji pruža svježinu i lagano kiselo osvježenje.

Jagoda: Jagoda je omiljeni voćni okus među sportašima zbog svoje slatkoće i prirodne arome.

Borovnica: Borovnica je još jedan popularan voćni okus koji je često prisutan u sportskim pićima zbog svojih antioksidativnih svojstava i osvježavajućeg okusa.

Jabuka: Okus jabuke je poznat po svojoj blago slatkoj i osvježavajućoj aromi, što ga čini popularnim izborom među sportašima.

Tropsko voće: Kombinacija tropskog voća poput ananasa, manga i papaje često se koristi u sportskim pićima radi bogatog i egzotičnog okusa.

Breskva: Breskva je još jedan voćni okus koji je često prisutan u sportskim pićima zbog svoje slatkoće i osvježavajuće arome.

Vodeća trojka drži 84% količinske prodaje

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2023. godine, vodeća tri proizvođača nose 84% ukupne količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom Jamnica, Vindija i Zagrebačka pivovara

Analizira: Majda Babić, Senior Client Executive, NielsenIQ

Kategorija sportskih pića prema klasifikaciji istraživačke agencije NielsenIQ obuhvaća sportske izotonične napitke koji ne uključuju energetska pića. Na ukupnom tržištu Hrvatske (bez diskontera) kategorija sportskih pića u posljednjih godinu dana bilježi rast količinske prodaje u promatranom razdoblju od siječnja do prosinca 2023. godine u odnosu na godinu prije.

Regularna sportska pića imaju 95% količinskog udjela u ukupnoj strukturi kategorije dok na light verziju otpada 5% ukupne kategorije sportskih pića. Moderni formati trgovine nose 48% ukupne prodaje voda dok je tradicionalna trgovina zastupljena s 41%. Kiosci i benzinske postaje sudjeluju s 11% u ukupnoj količinskoj prodaji kategorije.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2023. godine, vodeća tri proizvođača nose 84% ukupne količinske prodaje kategorije, a oni su abecednim redom Jamnica, Vindija i Zagrebačka pivovara.