Održan prvi regionalni znanstveno-gospodarstveni seminar o ambalaži

Miho Karolyi, direktor i osnivač Kaligrafa

Tri regionalna sveučilišta i zagrebačka tvrtka Kaligraf održali prvi regionalni znanstveno-gospodarstveni stručni seminar o ambalaži

U četvrtak, 3. listopada, održan je u Banja Luci stručni seminar Ambalaža 2024 – Trendovi, proizvodnja, regulativa, koji su u suradnji organizirali Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci i zagrebački Kaligraf, tvrtka koja se ekspertno bavi svim aspektima upravljanja ambalažom.

Seminar je okupio stručnjake iz znanstvenih krugova, gospodarstva, te studente i sve zainteresirane za temu ambalaže.

O aktualnim temama iz domene ambalaže govorili su stručnjaci s čak tri fakulteta iz regije – Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu i Grafičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te stručnjaci za ambalažu iz zagrebačkog Kaligrafa.

Događaj je privukao više od 100 sudionika i dokazao veliko zanimanje za ovakav skup i pokazao važnost ovakvih suradnji za razvoj i napredak struke u regiji.

Dekan fakulteta, prof. dr. Borislav Malinović, otvorio je seminar i pozdravio sve prisutne, naglasivši važnost ovakve suradnje između obrazovnih institucija i gospodarstva. „Mi kadrove školujemo prvenstveno za privredu, u znanosti ih ostane najviše 10%. Zbog toga je ključna ovakva interakcija koja povezuje znanstvenu zajednicu i industriju,“ izjavio je dekan.

Program seminara obuhvatio je niz stručnih predavanja, a predavači su se dotaknuli različitih aspekata razvoja i primjene ambalaže, donoseći nove perspektive i aktualne informacije iz sektora.

Mladen Stančić, prodekan Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banja Luci

Prof. dr. Mladen Stančić, prodekan fakulteta domaćina održao je predavanje “Projektovanje kartonske ambalaže i izrada štanc alata”, predstavivši tehnološke procese u kreiranju ambalažnih proizvoda, objasnivši koji su najčešći propusti i na što sve treba obratiti pažnju kod izrade.

Miho Karolyi, direktor i osnivač Kaligrafa objasnio je utjecaj novih regulatornih promjena na lokalnu industriju ambalaže predstavivši temu “Kako će nova EU Uredba o ambalaži i ambalažnom otpadu (PPWR) utjecati na proizvođače izvan EU”.

“Ambalaža budućnosti – novi aspekt kreativnosti” tema je kroz koju je Željka Tihomirović konzultantica za ambalažu iz Kaligrafa, predstavila je trendove u ambalaži i pokazala kako kreativna rješenja i inovacije oblikuju smjerove razvoja industrije.

Prof. dr. Nemanja Kašiković, redovni profesor novosadskog Fakulteta tehničkih nauka u svojem je predavanju “Digitalna štampa u ambalaži”, pojasnio je principe digitalnog tiska i prednosti digitalne tehnologije u proizvodnji ambalaže.

Predavanje prof.dr. Igora Majnarića sa zagrebačkog Grafičkog fakulteta “Standardizacija u grafičkoj industriji” naglasilo važnost usklađivanja ISO standarda i primjene normi u sve složenijem okruženju tiska i proizvodnje ambalaže.

Završno predavanje doc. dr. Zorana Gazibarića, “Kalkulacije u izradi grafičke ambalaže”, pružilo je detaljan uvid u financijske aspekte proizvodnje, što je ključna tema za sve dionike u industriji.

Seminar je pružio iznimnu priliku za razmjenu znanja, iskustava i ideja između znanstvenika, industrijskih stručnjaka i studenata, potičući daljnju suradnju između akademske zajednice i gospodarstva. S obzirom na veliko zanimanje i uspjeh, najavljeni su planovi za organizaciju sličnih događanja u budućnosti.