Većini korisnika najvažnije da osvježivač WC školjke dezinficira

Čak 60% korisnika osvježivače bira prema mirisu i cijeni, a polovini je bitan oblik u kojem dolazi osvježivač te često mijenjaju marku proizvoda koji koriste

Analizira: Jelena Jakšić Matovina, Research Manager, Ipsos

Neugodan miris u kupaonici nije nešto što želimo u svom domu te se našu kupaonicu uvijek trudimo održavati svježom, mirisnom i čistom. U održavanju higijene i mirisa WC školjke pomaže nam kategorija proizvoda osvježivači WC školjke, koji danas na tržište dolaze u raznim oblicima, mirisima i s raznim funkcionalnostima.

U populaciji stanovnika Hrvatske od 16 do 64 godine imamo 71% kućanstava koja koriste osvježivače WC školjke dok se u 29% kućanstva ovaj proizvod još ne koristi, pokazuju podaci agencije Ipsos prikupljeni u prvoj polovici 2020. godine. Za 29% korisnika kategorije je jako bitno koji brend u kategoriji koriste, a 18% njih je lojalno nekom brendu unutar kategorije.

KORISNICI KATEGORIJE

Korisnici ove kategorije ne razlikuju se značajno od prosjeka populacije Hrvatske: to su podjednako muškarci i žene, najviše ih je u dobi od 30-49 godina, žive u gradovima, češće u Zagrebu i okolici, sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji. Srednje su obrazovani, prosječnih prihoda, a polovina ih je u braku. Po svom životnom stilu ovi su korisnici u najvećem broju umjereni obiteljski ljudi. Važna im je obiteljska harmonija te su skloni brizi za kućanstvo i uređenju doma. Sredstva za pranje i čišćenje najčešće kupuju u dm-u, a zatim u Lidlu, Konzumu i Kauflandu.

STAVOVI O KATEGORIJI

Većini korisnika kategorije je najbitnije da osvježivač WC školjke dezinficira dok ih 60% njih iste bira prema mirisu i cijeni. Polovini je bitan oblik u kojem dolazi osvježivač te često mijenjaju marku proizvoda koji koriste. Tek 40% misli da nema razlike između različitih marki proizvoda.

BRANDusage

Osim općenitog praćenja kategorije osvježivača WC školjke, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda koristio je proizvod u posljednjih 6 mjeseci. Promatrano na korisnicima kategorije, prvi brend po broju korisnika je Bref, a nakon njega su Domestos i Sanitar.

BRANDloyalty

Pored korištenja svakog brenda pratimo i lojalnost brendovima. Model dijeli tržište brenda na 4 segmenta. Mjeri lojalnost našeg i dostupnost konkurentskog potrošača. Koncipira se na korištenosti brenda, važnosti brenda pri kupovini, ocjeni imidža i odnosu prema konkurentskim brendovima. Vodeći brend Bref ima čak 13% lojalnih korisnika dok Domestos ima 3%, a Sanitar 2% lojalnih korisnika.

Lojalni potrošači su najveća vrijednost brenda. Spremni su platiti veću cijenu, otporniji su na marketinške aktivnosti konkurencije i lakše je poticati ponovnu kupnju. Lojalnost je osim tržišnog ponašanja i rezultat emotivnog odnosa sa brendom tako da je za jačanje tog indikatora potreban rad na imidžu i konzistentno uvjeravanje potrošača u vrijednosti brenda kroz duži vremenski period.

Uz sve veći interes za ekološkim proizvodima za čišćenje u kućanstvu u Hrvatskoj, razvoj na ovom području omogućio bi proizvođačima koji su spremni ulagati u zelene marke da ponude određenu razinu diferencijacije

Nakon godina opadanja tijekom proteklih nekoliko godina, što je isprva bilo potaknuto gospodarskom recesijom, sredstva za održavanje toaleta u Hrvatskoj zabilježila su pozitivan rast maloprodajnog volumena u 2019. godini, pokazuje analiza kategorije osvježivači WC školjke agencije Euromonitor International.

Tradicionalno, mnogi Hrvati smatraju da specifična njega za WC školjke nije nužna, posebno kada su se mnogi od njih uvijek oslanjali na izbjeljivač kao otopinu za čišćenje i dezinfekciju školjki. Činjenica da je pristupačnija prosječna jedinična cijena najpopularnijeg formata za njegu wc školjke, toaletne tekućine / pjene i dalje skuplja od prosječne cijene izbjeljivača, također je omela snažniji razvoj ove kategorije.

Međutim, povećanje raspoloživih dohodaka i sve veći interes za specifičnijim proizvodima za kućnu njegu među Hrvatima, posebno milenijalcima, rezultira rastućim zanimanjem za tu kategoriju, trend za koji se predviđa da će se nastaviti i u razdoblju nadolazećih godina. Euromonitor savjetuje proizvođačima da to kapitaliziraju lansiranjem inovativnih proizvoda ili barem uvođenjem novih mirisa kako bi privukli pažnju potrošača.

RASTUĆI INTERES ZA VIŠENAMJENSKE PROIZVODE

Iako imaju znatno niži udio u volumenu u odnosu na popularne tekućine / pjene za WC školjke, višenamjenski uređaji za čišćenje WC školjki drže veći udio vrijednosti zbog svoje cijene, koja je znatno veća od prosječne jedinične cijene. U prodaji ovakvih višenamjenskih rješenja i dalje dominiraju tekućine s oboda WC školjke, ali sve je veći interes za blokove na obodima među bogatijim potrošačima.

Blokovi nude veću funkcionalnost i praktičnost, zahvaljujući raznim prednostima uz čišćenje, poput dezinfekcije, uklanjanja kamenca i ostavljanja općenito svježeg mirisa u prostoru toaleta.

Veća specifična vrijednost ovih proizvoda, zajedno s nišnim uređajima u vodokotlićima, nudi veći potencijal rasta vrijednosti za kategoriju, a istovremeno privlači imućnije urbane potrošače, koji su svjesni potrebe za pravilnim čišćenjem WCa, ali su vremenski ograničeni. Stoga cijene multifunkcionalnost ovih proizvoda jer s njihove strane zahtijevaju samo minimalan napor.

DALJNJI RAZVOJ EKOLOŠKIH PROIZVODA

Veće inovacije u njezi WC školjki mogle bi se pojaviti u obliku ekološki prihvatljivih proizvoda, koji su u 2019. godini ostali ograničeni na nekoliko robnih marki, Frosch iz Werner & Mertz i Amway Home, iako su i dalje imali marginalni udio vrijednosti zbog svojih iznadprosječnih cijena, navode analitičari Euromonitor Internationala.

Uz sve veći opći interes za ekološkim proizvodima za čišćenje u kućanstvu u Hrvatskoj, razvoj na ovom području omogućio bi proizvođačima koji su spremni ulagati u zelene marke da ponude određenu razinu diferencijacije.