Redovnim čišćenjem i dezinfekcijom držite virus podalje od doma

Virus može preživjeti na površinama nekoliko sati do nekoliko dana. Dobre vijesti? Jednostavna dezinfekcijska sredstva mogu ga ubiti

Posljednjih smo mjeseci učili kako živjeti s koronavirusom: treba više i temeljitije nego prije prati ruke, držati propisani razmak s poznatim i nepoznatim ljudima, nositi maske u zatvorenim prostorima i kada ne možemo držati distancu, i pravilno i često čistiti i dezinficirati stambeni prostor. Moram li obrisati ambalažu proizvoda kada ih unesem u stambeni prostor? Kako prati rublje? Treba li svakodnevno dezinficirati obuću?

Svakodnevni kućni poslovi pretvorili su se u izvor neizvjesnosti i uznemirenosti dok se obitelji obaviti osnovne zadatke i istovremeno sačuvati zdravlje i sigurnost svojih voljenih. Dok su u tijeku istraživanja o koronavirusu i pronalazak cjepiva, znamo da se virus prenosi direktnim kontaktom s respiratornim kapljicama zaražene osobe (kašljanjem i kihanjem) te dodirivanjem površina kontaminiranih virusom. Virus može preživjeti na površinama nekoliko sati do nekoliko dana. Dobre vijesti? Jednostavna dezinfekcijska sredstva mogu ga ubiti. Što ovo znači za vaš dom?

ČIŠĆENJE DOMA

Redovno čišćenje i dezinfekcija površina koje svi često dodiruju u vašem domu predstavlja važnu mjeru za smanjenje rizika od infekcije. Pridržavajte se uputstva na samom sredstvu za čišćenje radi sigurne i djelotvorne upotrebe, uključujući mjere predostrožnosti koje morate poduzeti kada koristite određeni proizvod, kao što su nošenje rukavica i dobro prozračivanje prostorija.

POVRŠINE KOJE SVI ČESTO DODIRUJU TREBA ČISTITI I DEZINFICIRATI

Svaki je dom drugačiji, ali uobičajene površine koje svi često dodiruju uključuju: kvake na vratima, stolove, stolce, rukohvate, površine u kuhinji i kupaonici, slavine, toalete, prekidače za svjetlo, mobilne telefone, računala, tablete, tastature, daljinske upravljače, kontrolore za igrice i omiljene igračke.

ŠTO KORISTITI ZA ČIŠĆENJE I DEZINFEKCIJU?

Ako je površina prljava, prvo je očistite sapunom ili deterdžentom i vodom. Zatim koristite sredstvo za dezinfekciju koje sadrži alkohol (oko 70%) ili izbjeljivač. Ocat i drugi prirodni proizvodi ne preporučuju se. Na tržištu su dostupni i sprejevi i maramice za dezinfekciju. Izbor na tržištu zaista je velik: pronađite svoj omiljeni proizvod i proizvođača i redovito čistite svoj dom.

KAKO DEZINFICIRATI?

Važno je da ne obrišete sredstva za čišćenje čim ih nanesete na površinu. Mnogi dezinficijensi, poput maramica i sprejeva, moraju ostati vlažni na površini nekoliko minuta kako bi bili djelotvorni. Uvijek pročitajte uputstvo kako biste bili sigurni da koristite proizvode onako kako se preporučuju i da ne biste oštetili osjetljive predmete, poput mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja. Razmislite o upotrebi zaštitnih maski za elektronske uređaje koje se mogu brisati.