Što donosi Nova godina: Maske s porukom, rad od kuće, digitalizacija…

Staru 2020. godinu značajno je obilježila pandemija COVID-19, no hoće li nova 2021. godina biti bolja i sretnija? Koji će se trendovi iz 2020. nastaviti i u 2021., a što će se promijeniti na bolje?

Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Kako smo od početka 2020. godine bili suočeni s nizom novih, neočekivanih, i nikad do sada viđenih okolnosti, ne možemo ne zapitati se što nam donosi nova 2021. i hoće li ona biti bolja i sretnija za nas. U proljeće 2020. malo tko je poznavao nekoga tko je obolio i prebolio covid, no na kraju 2020. samo malobrojni sretnici mogu to reći.

I dok svakodnevno pratimo brojeve zaraženih, oboljelih i umrlih – članovi naših obitelji, ili pak obitelji naših prijatelja, poznanika i radnih kolega suočene su s bolešću svojih najbližih (baka, djedova, roditelja, djece), a neki od njih već su izgubili bitku s ovom bolesti iako su mogli još godinama živjeti uz svoje najbliže. Jako sam tužna jer znam da su umrli sami, u bolnici, bez zagrljaja i poljupca svojih voljenih, okruženi ljudima koji im pomažu, ali koji u zaštitnoj opremi koju koriste izgledaju kao svemirci. Trenutna situacija nije baš najbolja kada je 2021. u pitanju.

ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?

Nova 2021. godina obećava da će biti velika i optimistična, a sudeći prema položaju planeta možemo očekivati brojne pozitivne promjene, ugodnu atmosferu i lijepe osjećaje uz kreiranje nekih od najljepših odnosa. Srušit ćemo brojna stečena uvjerenja, prijeći granice, biti odlučniji, savladati brojne izazove i boriti se protiv ograničenog pristupa životu.

Osvijestit ćemo i bolje shvatiti svoje ambicije i istinski se boriti za njihovo ostvarenje. Dobit ćemo i ono što nam je naviše nedostajalo u 2020. – mir i spokoj. Bit ćemo u mogućnosti kontrolirati jake emocije i suzdržati se od impulzivnih reakcija. Bez obzira vjerujemo li u zvijezde ili ne, meni ovo zvuči odlično – optimistično je i obećavajuće. Hoće li stvarno tako i biti, to ćemo tek vidjeti.

CIJEPLJENJE DA ILI NE

Jedno od najvažnijih pitanja koje nas zasigurno čeka u 2021. godini je: „Hoćemo li se cijepili ili ne jednom kada cjepivo postane dostupno?“. I ako hoćemo: „Koje ćemo cjepivo odabrati?“. U sjeni tržišne utrke tko će prvi napraviti i registrirati cjepivo, vodi se velika bitka između onih koji promiču cijepljenje i onih koji se bore protiv njega.

Treba li cjepivo biti obavezno za sve, trebaju li se prvo cijepiti određene skupine stanovništva (npr. stariji od 80 godina, zdravstveni djelatnici i zaposlenici domova za starije i sl.) ili se trebaju cijepiti samo oni koji to žele i sami zatraže, samo su neka od pitanja na koje ćemo odgovor dobiti u novoj godini.

Nešto novo i nepoznato nikome nije ugodno jer svi volimo sigurnost onog što znamo i poznajemo. Hoćemo li biti hrabri, prigrliti novo i vjerovati ili nećemo, ovisit će o svakom ponaosob. Pitanja je mnoštvo, a nova 2021. godina donijet će nam odgovore.

RAD OD KUĆE

O radu od kuće već sam puno rekla u prethodnim člancima, a ovaj oblik rada nastavit će biti popularan i u nadolazećoj godini. Veliki broj poslodavaca već je unaprijedio svoje radne procese i prilagodio ih za kvalitetan i učinkovit rad od kuće. Zanimljivo je i da su mnoge državne i javne institucije učinile isto, tako da smo u ovoj godini dobili neke nove mogućnosti i za mnoge stvari više nećemo morati obilaziti institucije, već ćemo isto moći odraditi iz svog naslonjača.

MASKA ZA LICE S PORUKOM

Trend maski za lice s porukom započet u ovoj godini nastavit će se i u idućoj. Maske s porukom postaju neizostavan dodatak kojim želimo prenijeti neku poruku. Što će duže trajati pandemija koronavirusa to ćemo mi imati veću potrebu izreći svoje mišljenje o njemu i svijetu u kojem živimo, a maske s porukom odličan su format za to.

Maske za lice postale su naše „novo normalno“ pa nije neobično da ste tijekom godine upoznali neke nove osobe koje poznajete samo s maskom i koje bi bez maske teško prepoznali. Koje poruke nas čekaju na maskama u novoj godini, brzo ćemo vidjeti.

DIGITALIZACIJA

Online tehnologija i njezino korištenje doživjelo je preporod u 2020., a isto će se nastaviti i u 2021. Online trgovina doživjela je pravi procvat, a u 2021. ovaj će se trend nastaviti. Online nastava, online predavanja i radionice, online sastanci i online druženja s prijateljima postali su „novo normalno“.

Uvođenje nekih novih programskih rješenja u zdravstvene institucije, kao npr. e-uputnica, već su sada unaprijedili naše živote i omogućili nam da svoje vrijeme, umjesto po liječničkim ordinacijama, provedemo sa svojim najbližima. Vjerujem da će kreativnost, nova rješenja i novi izumi obilježiti i 2021. godinu.

OPORAVAK GOSPODARSKE AKTIVNOSTI

Stara 2020. godina poprilično je zaslužna za to da je gospodarstvo Hrvatske u recesiji. Neće je uspjeti spasiti niti naše blagdanske navike darivanja, kada u prosincu potrošimo daleko više od onoga što zarađujemo kako bismo svojim najmilijima uljepšali božićne blagdane. No predviđanja analitičara za novu godinu poprilično su optimistična. Čak nam i MMF predviđa trend rasta BDP-a za 6%. Daleko je to od onoga gdje smo bili na početku 2020., ali svaki pomak na bolje – bolji je od pomaka na gore.