HPK: Povratne naknade za mlijeko težak udarac za domaću proizvodnju

Foto: FaH

Iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) ocijenili su da je uvođenje povratne naknade za mlijeko težak udarac za domaću proizvodnju te su zatražili od Vlade da opozove tu odluku

HPK se, kako ističu u priopćenju, oštro protivi uvođenju povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode i traži od Vlade opoziv odluke o uvođenju mlijeka i mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade.

Uvođenje ambalaže od mlijeka i mliječnih proizvoda u sustav povratne naknade planirano je od 1. srpnja, podsjećaju iz Komore. Stoga su danas uputili zahtjev Vladi i premijeru Andreju Plenkoviću “da se još jednom preispita ova odluka koja će zasigurno nanijeti dodatni udar na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda domaćih proizvođača, koji se i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom, ali i brojnim nepoštenim trgovačkim praksama koje su prisutne na tržištu u Hrvatskoj”.

“HPK je stava da će uvođenje povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode imati snažno destimulirajući utjecaj na primarnu proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj”, istaknuo je predsjednik HPK Mladen Jakopović. Dodao je i kako se svježe mlijeko koje je 100 posto mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama dominantno pakira u PET ambalažu, a uvođenjem povratne naknade domaće će mlijeko na polici trgovina za krajnjeg kupca poskupjeti za visokih 50 lipa (po litri).

Istovremeno, krajnji će kupac uspoređujući cijene mlijeka u trgovini birati jeftiniji proizvod te u Komori drže kako će potrošači svježeg mlijeka postati potrošači jeftinijeg – trajnog mlijeka u tetrapak pakiranju.

Iz Komore upozoravaju kako u kategoriji trajnog mlijeka na hrvatskom tržištu dominira mlijeko privatnih robnih marki koje je pretežno uvozno i koje se vrlo često potrošačima nudi i po dampinškim cijenama.

Sličnih naknada, kako navode, nema u većini država EU “koje vode brigu o svojoj proizvodnji te na sve moguće načine nastoje olakšati poslovanje domaćih proizvođača”. Tako primjerice od svih članica EU tek devet članica ima organizirani sustav povratne naknade, a kod svih je isključena povratna naknada za mlijeko i mliječne proizvode. U ostatku svijeta sustav povratnih naknada postoji u 41 zemalja i u svima je također isključeno mlijeko i mliječni proizvodi, kažu u HPK-u.

U Hrvatskoj je pak proteklih godina svijesti o povratu plastičnih boca dodatno narasla te je “ovo novo uvođenje naknade sigurno još jedan oblik parafiskalnih nameta na teret domaćih proizvođača i proizvodnje”, ističu iz Komore.

Predsjednik Odbora za mljekarstvo HPK Igor Rešetar upozorava kako će Vlada uvođenjem povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode dovesti do smanjenja potrošnje svježeg mlijeka, a samim time i do pada proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj. “Uvođenje povratne naknade direktno je pogodovanje trgovačkim lancima i daljnjem jačanju uvoza trajnog mlijeka”, poručio je Rešetar.

Iz HPK su podsjetili i kako je Odbor za mljekarstvo nedavno pozvao nadležne državne institucije i inspekcije da pojačaju kontrolu mlijeka na tržištu jer se zadnjih mjeseci potrošačima nudi uvozno, jeftino mlijeko na čija se pakiranja stavljaju različite varijacije hrvatskog znakovlja, šahovnice i kockice, čime se obmanjuje potrošače da se radi o domaćem mlijeku. (Hina)