Coca-Cola HBC Hrvatska ostvarila napredak u ključnim područjima održivog poslovanja

Nastavljeno je smanjivanje emisije CO2 i potrošnje vode, a povećan udio recikliranih materijala u ambalaži. Žene zauzimaju 48% rukovodećih pozicija, uključujući i čelnu poziciju u tvrtki.

Coca-Cola HBC Hrvatska objavila je  novo Izvješće o održivome poslovanju koje obuhvaća rezultate za 2019. godinu, a u čijoj izradi je surađivala s Institutom WISE pri višoj školi IEDCBled School of Management. Najnovije izvješće pokazuje kontinuitet napretka tvrtke u ključnim područjima održivosti, te uspješno ispunjavanje ili nadmašivanje ciljeva održivosti postavljenih na razini Skupine Coca-Cola HBC.

Coca-Cola HBC Hrvatska dio je Skupine Coca-Cola HBC, najuspješnijeg proizvođača pića na svijetu prema Dow-Jonesovu indeksu održivosti za 2020. godinu, što je potvrđeno i evaluacijom S&P Global u 2021. godini. Strategija rasta i Ciljevi u području održivosti Skupine za 2025. godinu ključna su vodilja prema zajedničkom odgovornom rastu poslovanja Coca-Cole HBC Hrvatska i ostalih članica Skupine na njenih 28 tržišta.

„Znamo da je naš poslovni uspjeh neodvojiv od uspješnog razvoja zajednice koje smo integralni dio i stoga rastemo zajedno potičući napredak naših kupaca, ispunjavajući očekivanja naših vjernih potrošača, razvijajući potencijale naših zaposlenika i posvećeno brinući za društvo i okoliš u kojima poslujemo. Ujedinjenost u viziji održive i uspješne zajedničke budućnosti koja prožima naš cjelokupni lanac vrijednosti pokretačka je snaga pomoću koje smo u 2019. godini uspješno dostigli ciljeve u području održivosti, uključujući inovacije u ambalaži naših proizvoda, smanjenje utjecaja naših proizvodnih procesa na okoliš i osiguranu ravnopravnost svih naših zaposlenika. Novim Izvješćem o održivom poslovanju naše tvrtke još jednom dijelimo primjere dobre prakse i potičemo otvoreni dijalog sa svim dionicima o širokoj društvenoj dobrobiti koja proizlazi iz održivog i odgovornog pristupa poslovanju. Desetljeća istinske predanosti Coca-Cole HBC Hrvatska ovakvom pristupu stvorila su temelj za budućnost u kojoj ćemo ljestvicu izvrsnosti iznova podizati još više i nastaviti rasti stvarajući vrijednost, ne samo za nas, nego i cjelokupnu lokalnu zajednicu“, rekla je Ruža Tomić Fontana, glavna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Ključni doprinos napretku u dostizanju postavljenih ciljeva daju zaposlenici Coca-Cole HBC Hrvatska svojim predanim i odgovornim radom u skladu s načelima održivosti. Osiguranje poticajnog i uključivog radnog okruženja omogućuje zaposlenicima razvoj i puno ispunjenje svojih potencijala te istodobno učvršćuje poziciju tvrtke kao jednog od najpoželjnijih hrvatskih poslodavaca. Coca-Cola HBC Hrvatska posebno brine za osiguranje jednakih mogućnosti i potpune ravnopravnosti svih zaposlenika, a u 2019. godini sa ženama na 48% rukovodećih položaja već je nadomak cilja od 50% do 2025. godine.  

Ulaganja u inovativna rješenja u području ambalaže dio su vizije Coca-Cole HBC Hrvatska Svijet bez otpada. Udio recikliranoga materijala u plastičnim bocama bezalkoholnih napitaka proizvedenima u zagrebačkoj punionici u 2019. godini je povećan s 10 % na 20 %, a ambalaža svih napitaka u ponudi Coca-Cole HBC Hrvatska može se u potpunosti reciklirati. Programom upotrebe laganih materijala težina plastičnih boca od 2 L dosad je smanjena za 22 % u odnosu na 2004. godinu, dok je težina plastičnih boca od 0,5 L smanjena za 19 % u odnosu na 2006. godinu.

Coca-Cola HBC Hrvatska smanjuje svoj utjecaj na okoliš duž čitavoga lanca vrijednosti, pa je tako izravna emisija ugljikova dioksida u 2019. bila niža za 14 %  u odnosu na 2017. godinu. Tijekom 2019. godine 66,35 % ukupne energije koja se upotrebljava u punionici bilo je iz obnovljivih izvora, a električna energija u proizvodnom postrojenju u potpunosti dolazi iz obnovljivih izvora još od 2015. godine. U istom je razdoblju potrošnja vode po litri proizvedenoga napitka smanjena  za 6,3 %.  

Uz široki utjecaj svog poslovanja, Coca-Cola HBC Hrvatska daje doprinos lokalnoj zajednici i kroz društveno odgovorne projekte adresirajući ključne izazove s kojima se ljudi u njoj susreću. Tako je od 2017. do kraja 2019. godine čak 2501 nezaposlena mlada osoba osnaživala ključne vještine tražene na tržištu rada kroz projekt Coca-Colina podrška mladima. Partnere u prodajnom kanalu za ugostiteljstvo Coca-Cola HBC Hrvatska od 2019. godine podržava kroz projekt Raise the Bar pružajući prilike za razvoj  talentiranim konobarima,  barmenima ali i kuharima, slastičarima te osoblju za posluživanje u restoranima. Uz brigu za mlade i ulaganje u razvoj ugostiteljskog sektora, društveno odgovorni projekti odražavaju i predanost tvrtke zaštiti okoliša, pa je tako u 2018. i 2019. godini kroz projekt od Izvora do mora organizirano 25 akcija čišćenja s 1300 sudionika i 30,3 tone prikupljenog otpada.

Coca-Cola HBC Hrvatska također niz godina surađuje s Hrvatskim Crvenim križem u pružanju pomoći zajednici u izvanrednim i kriznim situacijama. Coca-Cola u Hrvatskoj je tijekom poplava 2019. godine donirala više od 10.000 boca vode, a  podršku je spremno osigurala i u 2020. godini donacijom 2,7 milijuna kuna Hrvatskom Crvenom križu za borbu protiv pandemije bolesti COVID-19 te za pomoć nakon potresa u Zagrebu i Petrinji. Uz financijsku pomoć donirano je i više od 15 tisuća litara vode i napitaka Crvenom križu, medicinskom osoblju, vatrogascima i ugroženim  skupinama građana.