Unilever povećao prodaju zahvaljujući pojačanoj potražnji na velikim tržištima

Nizozemsko-britanski proizvođač robe široke potrošnje Unilever izvijestio je o blagom rastu prodaje u trećem tromjesečju zahvaljujući pojačanoj potražnji u SAD-u, Indiji, Kini i Turskoj i višim cijenama.

Prodaja je u razdoblju od srpnja do rujna porasla 2,5 posto, kada se isključe promjene valutnih tečajeva i jednokratne stavke, objavio je Unilever, napominjući da je 4,1-postotno povećanje cijena nadoknadilo 1,5-postotni pad obujma prodaje.

Prodaja dezodoransa, proizvoda za čišćenje kože i sladoleda porasla je zahvaljujući ubrzanom procjepljivanju u razvijenim zemljama koje je potaknulo građane da izađu iz svojih domova. Obujam prodaje smanjio se pak ponajprije u jugoistočnoj Aziji gdje je širenje zaraze delta sojem koronavirusa prisilio vlade da uvedu stroga ograničenja, koja su ograničila potrošnju.

Proizvođači robe široke potrošnje suočavaju se s naglim rastom cijena sirovina kao što su energenti, jestiva ulja i ambalaža, i s višim troškovima transporta u procesu oporavka gospodarstava od pandemijske krize. Cijene u sektoru robe široke potrošnje rastu bilježe dvoznamenkasti rast, ali u Unileveru ističu da su u relativno dobroj poziciji zahvaljujući jakoj pregovaračkoj poziciji i upravljanju rizicima.

Kompanija je u trećem tromjesečju povećala cijene za 1,6 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca na tržištima poput Meksika i Rusije i na Bliskom istoku. Poskupljenje gotovo i nije utjecalo na obujam prodaje, rekao je izvršni direktor kompanije Alan Jope.

Među ključnim izvorima pritiska na cijene izdvojili su palmino i sojino ulje i derivate sirove nafte, poput smole, i skok troškova oceanskog prijevoza koji su bili 10 do 15 puta veći nego krajem 2019, navode u izvješću.

Financijski direktor Graeme Pitkethly ne vidi znakove slabljenja inflatornih pritisaka. “Procjenjujemo da bi inflacija iduće godine mogla biti veća nego ove”, rekao je Pitkethly u telekonferenciji s novinarima, dodavši da će rast cijena vjerojatno dosegnuti vrhunac u prvoj polovini 2022.

Problemi u logistici, poput zastoja u lukama, potaknuli su ujedno Unilever da formira zalihe nekih kategorija proizvoda kako bi bili dostupni na policama trgovina. Kompanija je napomenula i da se njezini potrošači sve više okreću jeftinijim markama, što je pojačalo konkurenciju na tržištima poput Indonezije. (Hina/Reuters)