Čaj dokazano ima brojne pozitivne učinke na zdravlje

Pokazalo se da redovita konzumacija, primjerice, zelenog čaja može smanjiti rizik od raka prostate, dojke te probavnog trakta te da osim toga ovaj čaj ima protuupalno i neuroprotektivno djelovanje

Piše: Ivana Gradiški, mag. nutr., HACPN

U svakodnevnom govoru pod pojmom čaj podrazumijevamo napitke pripravljene od raznih biljaka. No pravi čaj se odnosi na napitak pripravljen korištenjem listova biljke Čaj ili Kineski čajevac (lat. Camellia sinensis). Ostali biljni i voćni čajevi su infuzije određenih dijelova biljaka ili cijelih biljaka, poput čaja od kamilice, šipka, brusnice, šumskog voća i drugo. Biljne i voćne infuzije ne sadrže kofein.

Čaj ima dugu i zanimljivu povijest. Prema legendi, čaj je prvi puta konzumirao kineski car Shen Nung, 2737. godine prije Krista, kada mu je listić s biljke Camellia sinensis upao u posudu gdje mu je kuhala voda. Caru se napitak toliko svidio da je naredio kultivaciju te biljke diljem Kine. No prvi dokumentirani izvoru potječu iz 3. stoljeća pr. Kr., također iz Kine, gdje se napitak od čaja konzumirao kao piće te u medicinske svrhe.

Danas je čaj drugo najpopularnije piće nakon vode. Najveći potrošači čaja su Europljani, prije svega stanovnici Velike Britanije koji konzumiraju oko 540 ml čaja na dan. Svjetski prosjek je oko 120 ml/ dan. U Hrvatskoj je također raširena konzumacija čaja, no kava je i dalje u dalekoj prednosti. Glavni proizvođači čaja u svijetu su Kina, Indija i Kenija.

VRSTE ČAJA

Osušeni listovi čaja prolaze kroz proces fermentacije gdje djelovanjem endogenih enzima dolazi do oksidacije i hidrolize sastojaka lista. S obzirom na stupanj fermentacije čajevi se međusobno razlikuju po mirisu, okusu, izgledu te kemijskom sastavu, iako se proizvode od iste biljne vrste. To su:

• zeleni čaj (nefermentirani) – blagog i osvježavajućeg okusa
• bijeli čaj (lagano fermentirani)
• oolong čaj (djelomično fermentirani) – sadrži karakteristike zelenog i crnog čaja
• crni čaj (fermentirani) – jakog okusa Prema nekim izvorima postoje još i žuti i tamni čaj.

SASTAV ČAJA

Sastav čaja je izrazito složen – procjenjuje se da sadrži preko 300 aktivnih komponenti. Čaj sadrži polifenole, alkaloide, aminokiseline, ugljikohidrate, klorofil, hlapljive organske spojeve (pridonose aromi čaja), fluor, aluminij, mineralne tvari te elemente u tragovima. Smatra se da su za povoljne učinke na zdravlje koji se pripisuju čaju odgovorni polifenoli, prvenstveno katehini. Vrsta i količina polifenola u čaju ovisi o stupnju fermentacije kroz koji je biljka prošla, odnosno o vrsti čaja.

Najaktivniji i najzastupljeniji katehin u zelenom čaju je epigalokatehin-3-galat (EGCG), no prisutni su i drugi. Također treba napomenuti da se zeleni čaj smatra najčešćim prehrambenim izvorom katehina, ispred čokolade, grožđa, jabuka i vina. Crni čaj sadrži puno manju koncentraciju tih katehina u odnosu na zeleni čaj. Koncentracija katehina u samom napitku čaja, osim o tipu čaja, ovisi i o korištenoj količini, vremenu kuhanja i temperaturi, pri čemu je najveća koncentracija polifenola nađena u kuhanim vrućim čajevima, a manja u instant čajevima, ledenim čajevima i “Ready-to-drink” čajevima.

Kofein se prirodno nalazi u čaju, za razliku od prije spomenutih biljnih infuzija. Crni čaj ima veći sadržaj kofeina (25,5 mg na 100 ml) u odnosu na zeleni čaj (15,3 mg na 100 ml). Od ostalih alkaloida čaj sadrži i tein, teofilin i teobromin. Najčešće prisutna aminokiselina u čaju je teanin. On je odgovoran za poticanje aktivnosti alfa-moždanih valova, što može imati opuštajući učinak. Također stimulira oslobađanje serotonina i dopamina.

Zeleni čaj sadrži vitamine B skupine te askorbinsku kiselinu (vitamin C), dok ih crni čaj uglavnom ne sadrži zbog procesa fermentacije koji uzrokuje njihovu razgradnju. Štoviše, dio vitamina C se gubi kuhanjem čaja, jer nije termostabilan. Osim njih čaj još sadrži i vitamin K.

UČINCI NA ZDRAVLJE

Bioaktivne komponente prisutne u čaju imaju snažno antioksidativno djelovanje, odnosno pridonose oporavku od oštećenja uzrokovanih oksidativnim stresom. Tome u prilog govore i brojna istraživanja koja pokazuju da čaj može imati različite pozitivne učinke na zdravlje. Polifenoli (prije svega katehin i njegovi derivati) osim antioksidativnog djelovanja imaju i povoljno djelovanje u prevenciji raka. Pa se tako pokazalo da redovita konzumacija zelenog čaja može smanjiti rizik od raka prostate, dojke te probavnog trakta. Osim toga imaju i protuupalno i neuroprotektivno djelovanje.

Nadalje, konzumacija čaja je povezana i sa smanjenim rizikom od razvoja kroničnih bolesti, srčano-žilnih bolesti, pretilosti i dijabetesa tipa 2. Kofein i katehin prisutni u čaju mogu povećati potrošnju energije (kroz proces termogeneze) i oksidaciju masti. Također, neka istraživanja pokazuju da konzumacija čaja može smanjiti osjećaj gladi. Sve to može doprinijeti regulaciji tjelesne mase, pa su čajevi često sastavni dio različitih redukcijskih dijeta.

Zbog svog antibakterijskog djelovanja, konzumacija čaja povezana je s dobrom oralnom higijenom jer inhibira rast bakterija uzročnika kvarenja zubi čime prevenira pojavu karijesa. Osobama koje pate od anksioznosti ili su pod stresom, može pomoći zamjena kave sa zelenim čajem.

Čaj ima manje kofeina u odnosu na kavu te sadrži već spomenutu aminokiselinu teanin, koja može pomoći pri opuštanju. No kod nekih stanja i bolesti treba biti oprezan. Prije svega, ako imate nisku razinu željeza izbjegavajte konzumaciju čaja tijekom obroka. Čaj sadrži tanine koji smanjuju apsorpciju željeza. Radije šalicu čaja popijte između obroka. Iz istog razloga, ako uzimate suplementaciju željeza, nemojte je uzimati sa čajem.

Nadalje, zbog svog sadržaja kofeina, prekomjerna konzumacija čaja može djelovati kao diuretik – za taj učinak potrebno je popiti značajne količine čaja (oko 13 šalica zelenog čaja). Također, visok unos kofeina može uzrokovati pojavu nuspojava poput glavobolje, nervoze, vrtoglavice, nesanice i sl. Zbog prisutnosti vitamina K, čaj može utjecati na djelovanje antikoagulansa Varfarina.

PREPORUKE ZA KONZUMACIJU

Na temelju dosadašnjih istraživanja smatra se da 2-3 šalice čaja na dan imaju blagotvoran učinak na zdravlje, no prevelike doze mogu imati negativan učinak, prije svega zbog većeg unosa kofeina. Ako nekim osobama smeta kofein i u manjim količinama postoje i beskofeinski čajevi, a tu su i biljne infuzije koje prirodno ne sadrže kofein.

Za pripremu čaja zagrijte vodu do vrenja te dodajte čaj (oko 1 žličice ili 1 filter vrećicu) te ostavite nekoliko minuta. Za zeleni čaj to je oko 1-2 minute, a za crni oko 3-4 minute. Ne ostavljajte predugo jer čaj može dobiti gorak okus. Čaj začinite po želji (limun, cimet, đumbir, rum, anis i dr.), no izbjegavajte pretjerano dodavanje šećera.

Covid-19 imao je pozitivan utjecaj na prodaju čaja u 2020., posebno onih s ljekovitim svojstvima jer su lokalni potrošači tražili načine za jačanje imunološkog sustava. Čaj bilježi 5% maloprodajne vrijednosti i 4% rasta obujma maloprodaje te doseže 149 milijuna kuna i 701.800 tona u prošloj godini, prema podacima agencije Euromonitor International.

I dok je volumen prodaje u HoReCa sektoru pao za 18% na 96.400 tona, obujam prodaje u retailu u 2020. je porastao za 4%. U kategoriji čaja u Hrvatskoj vodeći proizvođač je Franck d.d. s udjelom od 33% maloprodajne vrijednosti u 2020., otkrivaju podaci Euromonitora. Očekuje se da će u 2021. količinska prodaja u ugostiteljskom sektoru ostvariti mnogo bolje rezultate nego 2020., a taj se oporavak prodaje uglavnom temelji na pretpostavci da se pandemija usporava i ograničenja u HoReCi popuštaju.

Nagli porast kućne potrošnje bio je važan čimbenik rasta u 2020., pa će se očekivano taj trend nastaviti i u predviđanom razdoblju do 2022. Čaj ima snažan potencijal za rast u nadolazećoj godini jer je daleko od dostizanja svog potencijala, za razliku od kave, a potrošnja je tijekom cijele prošle godine bila u porastu. Nadalje, s većim brojem potrošača koji se fokusiraju na zdravlje i wellness, povećat će se broj potrošača koji prelaze s kave na čaj podržavajući rast kategorije.

Zapravo, čaj postaje sve popularniji među mlađim generacijama što bi moglo dugoročno podržati snažniji rast. Sklonosti milenijalaca i mlađih generacija ukazuju na to da bi udio onih koji piju čaj u odnosu na one koji piju kavu mogao postati mnogo povoljniji za čaj, nego što je trenutačno.

Zbog toga se lokalni proizvođači mogu opredijeliti za inovacije u skladu s ovom rastućom bazom potrošača. Na primjer, mogu se usredotočiti na biorazgradive ili biološki prihvatljive proizvode u pokušaju da se razlikuju i privuku potrošače koji se sve više usredotočuju na brigu o okolišu.