Carlsberg očekuje lošije rezultate u ovoj godini zbog ruskog napada na Ukrajinu

Danski proizvođač piva Carlsberg izvijestio je da u ovoj godini očekuje lošije poslovne rezultate zbog ruskog napada na Ukrajinu, poručivši da povlači godišnju prognozu. Za fiskalnu 2022. tvrtka je bila predvidjela organski rast operativne dobiti u rasponu od nula do sedam posto.

U 2021. godini Rusija i Ukrajina činile su oko 13 posto prihoda grupe i približno devet posto operativne dobiti u tri regije u kojima Carlsberg posluje.

“Zbivanja u Ukrajini i Rusiji negativno će utjecati na financijske rezultate grupe u 2022. godini”, navodi se u priopćenju objavljenom, uz napomenu o mogućem otpisu imovine u Ukrajini i Rusiji.

Ističu potporu ukrajinskom narodu i pridružuju se osudi ruske invazije na Ukrajinu, poručivši da će u cijelosti poštovati sankcije Rusiji koje su uveli Europska unija i druga međunarodna tijela. Naglašavaju da im je glavni prioritet i dalje sigurnost njihovih 1.300 radnika u Ukrajini, dodavši da su njima i njihovim obiteljima osigurali sklonište. 

Već prošlog tjedna obustavili su pak nova ulaganja i izvoz u Rusiju i izvijestili da će prestati proizvoditi i prodavati glavnu marku Carlsberg na ruskom tržištu.

Ruska podružnica Baltika Breweries imat će status zasebnog poslovanja kako bi mogla uzdržavati svoje radnike i njihove obitelji, dodaje se u priopćenju. „Osjećamo moralnu obvezu prema našim ruskim kolegama koji su sastavni dio Carlsberga i nisu odgovorni za postupke (ruske) vlade”, stoji u priopćenju kompanije.

“Budućnost je krajnje nepredvidiva i analiziramo kompletan raspon strateških opcija za naše rusko poslovanje. Obvezujemo se u humanitarnoj krizi donirati eventualnu dobit koju bismo mogli ostvariti u Rusiji organizacijama za humanitarnu pomoć”, poručuju.

Napominju da sukob u Ukrajini trenutno tek u ograničenoj mjeri utječe na njihovo poslovanje, ali upozoravaju na neizravan negativan utjecaj viših cijena sirovina, uključujući energiju, dodavši da ga trenutno ne mogu izraziti u brojkama. (Hina/dpa)