Trgovački centri Supernova u Sisku ugradili solarne panele

U sklopu Programa „Energija i klimatske promjene“ uspješno je realiziran projekt „Povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u Supernova trgovačkim centrima “ – SUPERSOLAR

Tvrtke članice Supernova grupe – Supernova projekti d.o.o. i Supernova Sisak West d.o.o. te partnerske tvrtke Sirius Sisak East d.o.o. te Åpenhet AS realizirale su tri pilot projekta izgradnje integriranih fotonaponskih elektrana na krovovima trgovačkih centara Supernova Sisak East i Supernova Sisak West.

Ukupna snaga instaliranih fotonaponskih elektrana iznosi 722,42 kWp koje će proizvoditi 751.224 kilovatsati obnovljive energije. Sukladno ostvarenom povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora energije projekt značajno doprinosi smanjenju emisija stakleničkih plinova u iznosu od 119,14 tona CO2 godišnje. Zahvaljujući ugradnji solarnih panela trgovački centar Supernova Sisak West osigurat će 30 posto, a trgovački centar Supernova Sisak East 40 posto ukupno potrebne energije iz obnovljivih izvora.

„Ponosni smo što Supernova ima mogućnost unositi pozitivne promjene u zajednice u kojima posluje. Realizacija ovog projekta veliki je korak ka zelenijem Sisku, ali i zelenijem i odgovornijem poslovanju u trgovinskom sektoru. Vjerujemo da će u budućnosti biti sve više ovakvih inicijativa, kako bi zajedno Hrvatsku učinili održivijom i iskoristili sve potencijale koje nam pruža“, kazao je Ranko Rogan, voditelj projekta.

Projekt vrijedan nešto više od 620 tisuća eura, od čega je više od 40 posto financirano iz bespovratnih sredstava, a doprinijet će ciljevima Europskog zelenog plana.  Glavni cilj projekta je promicanje uporabe održivih izvora energije u sektoru trgovine, radi smanjenja emisije stakleničkih plinova te povećanja sigurnosti opskrbe.

Projekt Povećanja korištenja obnovljivih izvora energije u Supernova trgovačkim centrima u Sisku financiran je od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz Program „Energija i klimatske promjene“ u sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje 2014. – 2021., uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske.

Investicija je ovo koja pomaže u smanjenju onečišćenja okoliša te poboljšanju kvalitete života u Sisku, a realizacija zelenog i održivog programa Supernova grupacije postavlja visoke ekološke standarde u sve sredine u kojima posluje.

Od samih početaka, a osobito kroz posljednjih nekoliko godina Supernova Grupa usmjerena je prema zelenoj budućnosti, a temelj našeg poslovanja leži u održivom i ekološki prihvatljivom razvoju, koji je poduprt programom održivosti Supernova Green Energy. Cilj programa je optimizirati poslovne prakse i postići potpunu ugljičnu neutralnost do 2028. godine. Supernova Green Energy program temelji se na LED tehnologiji, programu energetske učinkovitosti i opremanju fotonaponskih elektrana za proizvodnju vlastite električne energije.

U posljednjih nekoliko godina, preuzimanjem postojećih i izgradnjom novih shopping centara na području Hrvatske i Slovenije, Supernova Grupa preuzela je vodeću poziciju po broju trgovačkih centara. Osim u Hrvatskoj i Sloveniji, kompanija je aktivna na tržištima Austrije, Njemačke, Slovačke i Rumunjske. Supernova Grupa u Hrvatskoj posluje u deset gradova, a dosad je kroz razne investicijske projekte u Hrvatsku uložila više od 550 milijuna eura.