Web Retailer Award 2023: odabrane najbolje web trgovine u regiji

Na Ecommerce Jam konferenciji održanoj jučer u ljubljanskom Kinu Šiška dodijeljene su nagrade najuspješnijim regionalnim web trgovinama – Web Retailer Award 2023. S tradicijom dužom od desetljeća, Web Retailer Award najveće je natjecanje web trgovina u regiji, u organizaciji platformi za usporedbu cijena Jeftinije.hr, Ceneje.si i Idealno.rs, dio Heureka grupe.

Ove su se godine na Web Retailer Award 2023 prijavile 242 web trgovine iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, a u četvrtak navečer, u okviru E-commerce Jam konferencije, pod pokroviteljstvom dostavne službe DPD, dodijeljeno je 68 nagrada u 14 natjecateljskih kategorija.

O pobjednicima odlučivali kupci i leaderi ecommerce industrije

S unaprijeđenom metodologijom sudjelovanja i odabira pobjednika, ovogodišnje su prijavljene web trgovine morale prikupiti recenzije svojih kupaca isključivo nakon izvršene kupnje što je unaprijedilo kvalitetu prikupljenih ocjena. U idućim su koracima web trgovine bile ocjenjivane u dva glavna područja: zadovoljstvo kupaca i tehnička usklađenost trgovine s europskim standardima sigurne online kupnje. Tri najbolje ocijenjene web trgovine iz svake kategorije bile su uvrštene među finaliste.

Web trgovine koje su se plasirale u finalni krug natjecanja ocjenjivala međunarodna komisija vrhunskih ecommerce stručnjaka: “Iako smo ove godine posebno ponosni na našu međunarodnu komisiju ecommerce stručnjaka koja je brojala više od 100 članova, zadatak je i dalje bio zahtjevan. Ono što moram istaknuti je da su se ove godine prijavljene web trgovine još više fokusirale na pružanje izvrsnog iskustva kupnje svojim korisnicima i to je bio jedan od ključnih razlikovnih faktora među natjecateljima. Nagrada u sklopu ovog natjecanja zaista utječe na podizanje ugleda trgovca i izdvaja ga od ostalih konkurenata, ali isto tako otkriva jednu širu sliku trenutnih trendova u industriji online prodaje i potiče pozitivne promjene za sve uključene“, naglasila je Ana Lipovšek, Ceneje.si UX & Analytics specijalist i članica ovogodišnje WRA stručne komisije.

Glavna nagrada, Best in Adriatic Award pripala je web trgovini malinca.si, People’s Choice Award u Hrvatskoj ponovno je otišla u ruke web trgovine bijela-tehnika.hr, Web Challenger Award pripao je web trgovini fabuspot.com, Web Champion Award pripao je trgovini gymbeam.hr  dok je web trgovina centar-tehnike.hr ponijela posebnu nagradu komisije Committee Award.

Odličan program E-commerce Jam konferencije nadmašio sva očekivanja

U rasprodanom Kinu Šiška u Ljubljani, E-commerce Jam konferencija je i ove godine okupila vodeće predstavnike regionalne i europske e-commerce industrije. David Čreslovnik i David Chmelař, izvršni direktori Heureka grupe u Adriatic regiji otvorili su E-commerce Jam konferenciju i nakon uvodnih riječi, upoznali nas s prvim dijelom programa posvećenom brand marketingu, u okviru kojeg je predavanje održao Tom Dupont, direktor tržišnih operacija i razvoja web giganta, trgovine About You.

Idući dio programa bio je posvećen performance marketingu u sklopu kojeg su svoja predavanja održali Marin Lončar i Pavel Jašek iz Googlea te Kremena Yordanova (ex. Adidas & Reebok) i Hugo Faustino (ex. Nike & Cisco Systems).

Sredina programa bila je rezervirana za istinsku poslasticu, predavanje Vasilija KasSaba, vodećeg dizajnera za PepsiCo na tržištu Latinske Amerike. Slijedila su predavanja Diega Asprosa iz FedExa te velikog Pei-Tse Tsenga i Kiliana Schuldta iz eCommerceDB-a, a u okviru Data Jam-a, Snježana Stanić, regionalna marketing menadžerica DPD-a podijelila je nova otkrića o web kupcima u Adriatic regiji.

Zanimljivo predavanje Alexa Velinova, CTO-a iz Tag Digitala, pokazalo je kako uspješno integrirati AI u marketinške operacije, a slijedila su inspirativna predavanja Kende Mcdonalde iz Automation Ninjas te Mance Šalehar iz Wolta.

Nakon niza inspirativnih predavanja uslijedila je svečana dodjela nagrada Web Retailer Award, a cijeli program završio je u velikom stilu uz piće, glazbu i nezaboravan after party. Nova znanja i iskustva vrhunskih predavača iz cijele Europe, brojnih domaćih e-commerce stručnjaka i vodećih web trgovaca iz regije postavili su E-commerce Jam konferenciju na europsku kartu jednog od najvažnijih e-commerce događanja u regiji.

GLAVNE NAGRADE WEB RETAILER AWARD 2023

BEST IN ADRIATIC AWARD

malinca.si

PEOPLE’S CHOICE AWARD

SLO: conorsadventure.si
HR: bijela-tehnika.hr
RS: artmie.rs

WEB CHALLENGER AWARD 

SLO: woolf-shop.si
HR: fabuspot.com
RS: computerland.rs

WEB CHAMPION AWARD 

SLO: malinca.si
HR: gymbeam.hr
RS: artmie.rs

COMMITTEE AWARD

SLO: malinca.si
HR: centar-tehnike.hr
RS: computerland.rs

BEST LOYALTY PROGRAM

SLO: mrpet.si
HR: polleosport.hr

BEST PAYMENT EXPERIENCE

SLO: bestway.si
HR: heta.hr

BEST DELIVERY EXPERIENCE

SLO: maremico.si
HR: heta.hr

BEST CROSSBORDER AWARD

GymBeam s.r.o. 

BEST APP OF THE YEAR

SLO: mimovrste.com
HR: mall.hr

BEST CUSTOMER CARE

SLO: tiskajpoceni.com
HR: gymbeam.hr

BEST CREATIVE CAMPAIGN

bokashiorganko.si

BEST SUSTAINABILITY INITIATIVE

zooplus.hr

BEST LOCAL E-COMMERCE PLATFORM

marker.hr

BEST WINGMAN AWARD

woolf.hr

BEST NEWCOMER

SLO: vsegrad.si
HR: kulina.hr
RS: lussuria.rs

POSEBNE NAGRADE

BEST INSPIRATIONAL LEADER

SLO: Manca Šalehar
HR: Suzana Martić
RS: Miloš Karaklajić

BEST COMMITTEE MEMBER

SLO: Karmen Mlinar
HR: Daribor Matošević
RS: Aleksandar Savković

NAGRADE PO KATEGORIJAMA

Product Category: Kids

SLO: malizakladi.si
HR: lafaboo.com

Product category: Health & Beauty

SLO: spleticna.si
HR:  fabuspot.com

Product category: Furniture

SLO: pohistvo.si
HR: namjestaj.hr

Product category: Automotive

SLO: gume-pnevmatike.com

Product category: Consumer tech

SLO: igabiba.si
HR: outletshop.com.hr
RS: computerland.rs

Product category: Fashion accessories

SLO: irisimo.si
HR: irisimo.hr

Product category: Clothing and footwear

SLO: woolf-shop.si
HR: woolf.hr
RS: lussuria.rs

Product category: Food & Beverage

SLO: mercator.si
HR: vinoteka-vinita.hr

Product category: Home & Garden

SLO: maremico.si
HR: klimakoncept.hr
RS: artmie.rs

Product category: Pets

SLO: pethomeshop.si
CRO: pethomeshop.hr

Product category: Specialised stores & services

SLO: svetuzitka.com
HR: corner69.hr

Product category: Sport

SLO: intersport.si
HR: intersport.hr
RS: intersport.rs

Product category: Healthy diet & Nutritional supplements

SLO: malinca.si
HR: gymbeam.hr

Product category: Web shopping malls

SLO: shoppster.com
HR: senzacionalno.hr