IT U RETAILU: Uz nova tehnološka rješenja do lakšeg poslovanja i rasta prodajnih rezultata

Od AI-a i BIG DATA analitike do blockchaina i AR/VR tehnologija, ove inovacije mijenjaju način na koji trgovci posluju i komuniciraju s kupcima, pružajući nove prilike za rast i uspjeh na tržištu

IT sektor u maloprodaji prolazi kroz transformaciju vođenu naprednim tehnologijama koje pomažu maloprodajnim tvrtkama da unaprijede poslovanje, optimiziraju operacije i poboljšaju korisničko iskustvo. Tehnologija ne samo da pojednostavljuje svakodnevne operacije, već otvara nove mogućnosti za povećanje prihoda, poboljšanje produktivnosti i diferencijaciju na konkurentnom tržištu.

>>DIGITALIZACIJA MALOPRODAJE – OPTIMIZACIJA PROCESA UZ OČUVANJE LJUDSKOG KONTAKTA

>>U SKLADU S DIGITALNOM TRANSFORMACIJOM, NUŽNO JE ULAGANJE U KIBERNETIČKU SIGURNOST

>>OČEKIVANJA POTROŠAČA OD PAMETNE TEHNOLOGIJE U TRGOVINI I UGOSTITELJSTVU

Koji su to ključni trendovi u IT sektoru u retailu i kako oni omogućuju lakše poslovanje i rast prodajnih rezultata? IT tehnologije revolucioniraju maloprodaju, omogućujući tvrtkama da povećaju učinkovitost poslovanja, poboljšaju korisničko iskustvo i ostvare bolje prodajne rezultate.

Od AI-a i BIG DATA analitike do blockchaina i AR/VR tehnologija, ove inovacije mijenjaju način na koji trgovci posluju i komuniciraju s kupcima, pružajući nove prilike za rast i uspjeh na tržištu. Tehnološki napredak ne samo da olakšava svakodnevne operacije, već omogućuje svima u retailu da bolje razumiju i zadovolje potrebe modernih potrošača.

Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje (ML) postaju sve važniji alati za maloprodaju jer omogućuju analizu ogromnih količina podataka u stvarnom vremenu te predviđanje potrošačkih ponašanja.

Evo kako AI doprinosi poslovanju tvrtki:

Personalizacija korisničkog iskustva: AI može analizirati korisničke preferencije i povijest kupnje te preporučiti proizvode koji bi mogli zanimati pojedinačne kupce. To povećava angažman i šanse za prodaju. Na primjer, sustavi preporuka poput onih koje koriste Amazon i Netflix oslanjaju se na AI za prilagodbu sadržaja ili proizvoda.
Dinamičko određivanje cijena: AI omogućuje automatsku prilagodbu cijena na temelju promjena u potražnji, sezonalnosti i konkurenciji, što optimizira prihode i povećava profitabilnost.
Pametno upravljanje zalihama: AI analizira potražnju za proizvodima i pomaže u optimizaciji zaliha, smanjujući prekomjerno skladištenje i nedostatak proizvoda.

transformira retail sektor omogućujući pametne trgovine i optimizaciju različitih operacija. Pametne trgovine koriste povezane uređaje i senzore za prikupljanje podataka u stvarnom vremenu, što maloprodajnim tvrtkama pomaže u boljoj analizi ponašanja kupaca, optimizaciji zaliha i poboljšanju iskustva kupovine.

Pametne police: IoT senzori na policama mogu pratiti razinu zaliha u stvarnom vremenu te automatski obavještavati osoblje o potrebi za nadopunom zaliha ili narudžbom novih proizvoda.
Pametni POS sustavi: IoT uređaji povezani s blagajnama omogućuju beskontaktno plaćanje, personalizirane kupone i automatske ponude temeljem prethodnih kupnji.
Upravljanje energijom: IoT također omogućuje automatizaciju energetske učinkovitosti u trgovinama, smanjujući troškove putem pametnih sustava za rasvjetu i grijanje.

BIG DATA analitika postala je ključna za donošenje strateških odluka u maloprodaji. Pomoću velikih količina podataka iz različitih izvora, maloprodajne tvrtke mogu detaljno analizirati ponašanje kupaca, trendove u prodaji, sezonske varijacije i još mnogo toga.

Prediktivna analitika: Korištenjem prediktivne analitike, tvrtke mogu bolje predvidjeti promjene u potražnji, optimizirati zalihe i prilagoditi strategije nabave. Na primjer, maloprodajni lanac Walmart koristi prediktivnu analitiku za optimizaciju svojih operacija i smanjenje operativnih troškova.
Poboljšanje marketinga: Kroz dubinsku analizu podataka o kupcima, maloprodajne tvrtke mogu ciljati specifične grupe potrošača i kreirati personalizirane marketinške kampanje, što povećava vjerojatnost za uspješne prodaje.

Omnichannel strategija kombinira fizičke i digitalne prodajne kanale kako bi kupcima pružila neometano iskustvo kroz različite platforme. Potrošači danas očekuju integriranu uslugu koja im omogućuje prelazak iz jedne platforme na drugu (online i offline) bez prekida ili problema.

Klikni i preuzmi: Mnoge trgovine nude opciju narudžbe proizvoda online s mogućnošću preuzimanja u fizičkoj trgovini. To smanjuje troškove dostave i omogućava bržu dostupnost proizvoda.
Mobilne aplikacije: Mobilne aplikacije postaju sve važniji kanal za kupnju, ali i za komunikaciju s kupcima putem push notifikacija, personaliziranih ponuda i programa vjernosti.
Integracija fizičkih i online zaliha: IT sustavi omogućuju usklađivanje zaliha u fizičkim trgovinama i online, što smanjuje zastoje i omogućuje bolje upravljanje opskrbnim lancima.

Automatizacija se sve više koristi u maloprodaji kako bi smanjila operativne troškove i poboljšala učinkovitost. Robotska tehnologija i automatizirani sustavi omogućuju bržu i precizniju obradu proizvoda dok neki sustavi čak nude korisničku podršku ili optimizaciju poslovanja.

Robotski asistenti: Neke trgovine koriste robote za pomoć kupcima u pronalasku proizvoda ili za bržu obradu narudžbi u skladištima.
Automatizirana skladišta: Automatizacija skladišta omogućuje bržu obradu narudžbi, smanjujući vrijeme isporuke i povećavajući učinkovitost upravljanja zalihama.

Blockchain tehnologija sve se više koristi za praćenje lanca opskrbe, sigurnost plaćanja i autentičnost proizvoda u maloprodaji. Transparentnost koju blockchain pruža omogućuje trgovcima i potrošačima praćenje svakog koraka u procesu nabave i isporuke.

Sigurnost transakcija: Blockchain omogućuje sigurnije i brže financijske transakcije, smanjujući rizik od prijevara.
Praćenje lanca opskrbe: Blockchain pomaže trgovcima da prate proizvode od proizvođača do krajnjeg kupca, povećavajući transparentnost i povjerenje u kvalitetu proizvoda.

AR i VR tehnologije pružaju kupcima interaktivna iskustva, omogućujući im da virtualno ‘isprobaju’ proizvode prije kupnje ili da vizualiziraju kako bi proizvod izgledao u stvarnom okruženju.

SAR u kupovini: Trgovine poput Ikee koriste AR aplikacije koje omogućuju kupcima da vizualiziraju namještaj u vlastitom domu prije nego što ga kupe.
VR iskustva u trgovinama: Neki brendovi koriste VR za stvaranje potpuno virtualnih trgovina, omogućujući kupcima da istraže proizvode na način koji je inače moguć samo u fizičkim trgovinama.