Žitarice za doručak: Svi segmenti kategorije bilježe vrijednosni rast

Najveći udio u vrijednosnoj prodaji kategorije ima segment muesla sa 47%, na drugom mjestu smjestile su se žitarice sa 43% udjela dok je treći cornflakes s 10%

Analizirala: Marija Ivančić, Nielsen

Kategorija žitarica za doručak uključuje cornflakese, müsle te žitarice. U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, kategorija žitarica za doručak zabilježila je rast ukupne vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Najveći udio u vrijednosnoj prodaji ima segment müsla sa 47%, na drugom mjestu smjestile su se žitarice sa 43% udjela dok je treći cornflakes s 10%.

U posljednjih godinu dana svi segmenti kategorija žitarica za doručak zabilježili su rast vrijednosne prodaje u odnosu na isti period prošle godine. Promatrajući aspekt mjesta prodaje, čak 75% ukupne vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak ostvaruje se kroz moderne formate u koje ulaze hipermarketi (>2.500 m2) i supermarketi (301-2.500 m2).

Manji udio, od 25% vrijednosne prodaje, prolazi kroz trgovine mješovitom robom (<300 m2) dok kroz convenience kanal, u koji pripadaju kiosci i trgovine na benzinskim postajama, odlazi samo 0,02% ukupne vrijednosne prodaje cijele kategorije.

U posljednjih godinu dana, zaključno s prosincem 2019. godine, promatrajući vrijednosno, vodeća tri proizvođača zastupala su 42% vrijednosne prodaje kategorije žitarica za doručak. Abecednim redoslijedom oni su Mogador, Nestlé i Podravka.

Kada su u pitanju učestali korisnici kategorije, koji konzumiraju žitarice 2-3 puta tjedno i češće, istraživanje pokazuje da ih čak 77% žitarice doručkuje svaki dan i to upravo jedu žitarice najčešće za doručak (69%)

Analizirala: Jelena Jakšić Matovina, Ipsos

U populaciji stanovnika Hrvatske od 16 do 64 godine 51% je korisnika kategorije žitarica, pokazali su rezultati Ipsosovog alata za brend i marketing menadžment BRANDpuls, prikupljeni u drugoj polovici prošle godine.

BRANDpuls kombinira tržišne indikatore s različitim tipovima podataka kao što su demografija, psihografija, kupovne navike i korištenje medija. Učestalih heavy korisnika, koji konzumiraju žitarice 2-3 puta tjedno i češće, je 19%. Medium korisnici konzumiraju žitarice 2-3 puta mjesečno do najviše jednom tjedno i njih je 16%. Light korisnici, njih 16%, konzumiraju žitarice jednom mjesečno i rjeđe.

Žitarice ne konzumira 49% populacije. Za čak polovinu korisnika kategorije malo je bitno koji brend unutar kategorije će kupiti, a samo 20% ih je lojalno nekom brendu unutar kategorije.

VEĆI POSTOTAK ŽENSKIH KORISNIKA

Učestali korisnici žitarica su nešto više žene (58%), nego muškarci (42%). Najviše ih je u dobi od 15 do 29 godina, a nakon 50. godine njihov udio značajno opada. Značajno je više od prosjeka populacije neudanih/neoženjenih korisnika žitarica, njih 44%. Polovina (50%) učestalih korisnika žitarica ima djecu. Visoko su obrazovani, zaposleni, viših prihoda kućanstava. Žive u velikim gradovima, najčešće u Zagrebu i okolici te Istri, Sjevernom primorju i Dalmaciji. Pripadnici su generacije next i milenijalsa.

PROFIL UČESTALIH KORISNIKA

Žive urbanim stilom života, skloniji su aktivnoj konzumaciji kulturnih priredbi poput kina, koncerata i kazališta. Vole se zabavljati s prijateljima i poznanicima, ali svoje interese ne svode samo na dobar provod. Mnogo važnosti polažu na osobno zdravlje, skloni su hraniti se zdravo, a na kuhanje gledati kao na užitak. Kada kupuju, usmjereni su kvaliteti i nastoje se vezati uz marku koju prepoznaju kao upotrebljivu i svrhovitu.

Visoko vrednuju obrazovanje i otvoreni su prema novim spoznajama. Važan im je ugled u društvu. Ekološki su osviješteni i mnogo značaja pridaju temama koje se odnose na to područje. Zainteresirani su za uređenje doma, ne zaziru od kućanskih poslova. Aktivno se služe računalom, zainteresirani za suvremenu tehnologiju. Politički su osviješteni.

Čak 77% učestalih korisnika žitarice doručkuje svaki dan i to upravo jedu žitarice najčešće za doručak (69%). Osim njih vole doručkovati i sendvič. Kolače ih barem jednom tjedno radi njih 17%, a čak 36% ih konzumira tzv. super hranu (chia, aronija, spirulina i sl.) barem

jednom tjedno. Nadalje, 20% konzumira sportske dodatke prehrani na tjednoj bazi, a 22% proteinski obogaćene mliječne napitke. Visoko proteinske prehrane pridržava se njih 4% dok je 5% vegetarijanaca i 4% vegana.

UČESTALI KORISNICI ŽITARICA SU NEŠTO VIŠE ŽENE (58%), NEGO MUŠKARCI (42%). NAJVIŠE IH JE U DOBI OD 15 DO 29 GODINA, A NAKON 50. GODINE NJIHOV UDIO ZNAČAJNO OPADA

STAVOVI O KATEGORIJI

Četiri petine učestalih korisnika žitarica smatra da su one brz i zasitan jutarnji obrok te ih najviše vole jesti s mlijekom, a ne kao grickalice. Čak 68% kupuje češće obiteljska pakiranja žitarica, a 73% smatra da su one najzdraviji obrok. Dvije trećine učestalih korisnika kategorije kod odabira žitarica uzima u obzir udio šećera i cjelovitost zrna.

BRANDusage Osim općenitog praćenja kategorije žitarica, unutar BRANDpuls istraživanja prate se i brendovi. Najvažniji indikator koji pratimo svakako je razina korištenja („usage“), marketinški indikator koji najbolje govori o vitalnosti brenda. Praćenje korištenja je važno za procjenu potrošačke mase na koju u određenom trenutku možemo računati. Korisnik brenda koristio je isti u posljednjih mjesec dana. Promatrano na učestalim korisnicima žitarica, najveći udio korisnika imaju Nesquik (29%), Nestlé Fitness (28%) i Lino žitarice (26%).