SPECIJAL PROLJETNO ČIŠĆENJE: Potrošači su spremniji platiti za praktičnost i višefunkcionalnost

Jačanje usredotočenosti na koncentrirane formulacije omogućuje proizvođačima da smanje veličinu ambalaže i opravdavaju sve veće jedinične cijene tvrdeći da nude veću učinkovitost uz manju potrošnju proizvoda

Prema podacima istraživačke agencije Euromonitor International, kategorija ‘home care’ (koju čine proizvodi za pranje i njegu u kućanstvu) doživjela je nedinamički učinak u pogledu potražnje u 2019. godini, s obzirom da su se potrošači koji žive u gradovima, zbog manje raspoloživog slobodnog vremena, manje posvećivali kućanskim poslovima. To je rezultiralo kupovinom specifičnih proizvoda za višenamjensku njegu kućanstava koji se mogu koristiti u više različitih zadataka te postaju sve popularniji, kao što su višenamjenska sredstva za čišćenje i višenamjenske vlažne maramice za brisanje raznih površina.

EKOLOŠKE OPCIJE

U kategoriji proizvoda za pranje i njegu u kućanstvu pojavilo su u Hrvatskoj nekoliko značajnih trendova tijekom proteklih pet godina, zaključno s krajem 2019. godine. Sve veća svijest o okolišnim čimbenicima i utjecaju određenih proizvoda za njegu u kućanstvu dovodi do razvoja održivijih ili ekoloških opcija, za koje se zalaže domaća kompanija Saponia koja je predstavila svoj asortiman Eco Active Nature s nizom svojih poznatih marki.

Jačanje usredotočenosti na koncentrirane formulacije omogućuje proizvođačima da smanje veličinu ambalaže i opravdavaju sve veće jedinične cijene tvrdeći da nude veću učinkovitost uz manju potrošnju proizvoda. Ovaj posljednji trend bio je najuočljiviji kod proizvoda za pranje rublja i posuđa, u kojima je „moderni“ format kompaktnih tableta doveo do agresivne promocije ovih proizvoda na trgovačkim policama, stvarajući iluziju da je to prevladavajući format, što u stvarnosti nije tako.

Naime, riječ je o nišnom proizvodu unutar proizvoda za njegu rublja u usporedbi s koncentriranim tekućim deterdžentima te formatu proizvoda koji drži znatno manji udio volumena u odnosu na proizvode za ručno pranje posuđa, unatoč sve većoj penetraciji perilica posuđa u zemlji.

MODERNI FORMATI PREDVODE PRODAJU

Unatoč velikoj prisutnosti multinacionalnih kompanija u kategorijama za pranje i njegu u kućanstvu, domaća Saponia drži vodeću poziciju. Multinacionalne kompanije poput SC Johnson, Procter & Gamble, Henkel, Reckitt Benckiser i Unilever zadržale su snažne pozicije unutar kategorije ‘home care’ u 2019. Ovi igrači imaju koristi od reputacije svojih svjetskih brendova i velike marketinške budžete koji im omogućavaju da održe snažnu medijsku prisutnost i ostanu vidljivi potrošačima.

Raspodjela prodaje proizvoda za kućnu njegu ostala je u rukama modernih formata prodavaonica – supermarketima i hipermarketima te drogerijama. Drogerije se mogu usredotočiti na neprehrambene proizvode i stoga kategorije proizvoda za kućnu njegu dobivaju veću pažnju na policama, omogućavajući trgovcima da nude širok asortiman proizvoda i ostvare povoljnije cijene od dobavljača.

KOLIČINSKI I VRIJEDNOSNI RAST

Euromonitor International predviđa da će proizvodi za pranje i njegu u kućanstvu u Hrvatskoj, u predviđenom razdoblju do 2020. do 2024., zabilježiti poboljšane performanse, kako u količini maloprodaje, tako i vrijednosno. Predviđa se da će vrijednosne performanse nadmašiti količinu zbog sve većih napora proizvođača da dalje razviju praktične formate, poput tableta unutar proizvoda za pranje posuđa i rublja, koji nude veću specifičnu vrijednost. To će dovesti do daljnje premijumizacije na tržištu, s vremenski ograničenim gradskim potrošačima koji su spremniji platiti za praktičnost i višefunkcionalnost koje ti proizvodi nude, pogotovo jer i dalje uživaju u rastućem dohotku.

Univerzalna sredstva čine 84% količinske prodaje

Vodeća tri brenda u sredstvima za čišćenje kupaonice drže 51% količinskog udjela kategorije, a oni su abecednim redom: Arf, Domestos i Sanitar

Sredstva za čišćenje kupaonice, prema klasifikaciji agencije Nielsen, uključuju univerzalna sredstva za čišćenje, abrazivna sredstva za čišćenje te sredstva za uklanjanje kamenca. Kategorija ne uključuje sredstva za čišćenje wc-školjki, sredstva za održavanje i osvježavanje wc-školjki, sredstva za čišćenje podova, sredstva za čišćenje prozora i stakla, sredstva za odštopavanje odvoda te proizvode za prevenciju plijesni (uključujući i višenamjenska sredstva za čišćenje s dodanim svojstvom za uklanjanje plijesni).

U 2018. godini, zaključno s prosincem, na hrvatskom maloprodajnom tržištu (bez uključene veleprodaje, malih nezavisnih trgovina, institucionalne prodaje, cash&carry i diskontera) sredstva za čišćenje kupaonice su ostvarila

količinski pad u odnosu na isto razdoblje lani. Univerzalna sredstva za čišćenje kupaonice čine 84% količinske prodaje, abrazivna sredstva 11%, a sredstva za uklanjanje kamenca 5%. Kroz moderne formate ostvaruje se 55% količinske prodaje dok se preostali dio (45%) prodaje kroz tradicionalne formate, trgovine mješovitom robom do 300 m2 prodajne površine koje uključuju i drogerije. Vodeća tri brenda u sredstvima za čišćenje kupaonice drže 51% količinskog udjela kategorije, a oni su abecednim redom: Arf, Domestos i Sanitar.

Kako bi se iz vaše kupaonice uvijek širio ugodan miris, najvažnije je redovito čistiti WC školjku i upotrebljavati sredstvo za zahodske školjke koje istodobno čisti i osvježava, a izbor na tržištu zaista je veliki: sredstvo može biti u obliku gela, tekućine, kuglica…

Krajem sedamdesetih godina 20. stoljeća na tržištu se pojavljuju sredstva za čišćenje i osvježavanje WC školjke – proizvodi u obliku košarice na koju je zataknuto sredstvo za čišćenje. Stavljaju se na rub školjke i sa svakim ispiranjem mlaz vode rastvara ili nanosi sredstvo za čišćenje po školjki. Ubrzo nakon čvrstih osvježivača, u ponudi su se našla i sredstva u obliku gela, kao i sredstva u tekućem stanju. Ranih 1990-ih pojavljuju se tablete koje se ubacuju u kotlić za ispiranje WC školjke koje se postepeno rastvaraju u vodi.

Posljednjih godina, lansirani su osvježivači u obliku samoljepljivog gela, kao i osvježivači u obliku samoljepljive trake, koji se apliciraju unutar WC školjke. Zahvaljujući mirisnim proizvodima koje možemo pronaći na tržištu, poput raznih osvježivača za WC školjku i kupaonski prostor općenito, kupaonice su danas često među najmirisnijim prostorijama u stambenom prostoru. Zahvaljujući WC košaricama koje se stavljaju unutar školjke i pri svakom ispiranju vodom ispuštaju ugodne mirise, kupaonice su uvijek mirisne.. Upravo se kod čišćenja kupaonice posebna pažnja pridaje pranju i održavanju WC školjke, koja će dulje ostati čista i mirisna ako u njoj držimo WC košarice.

Košarice stvaraju mnogo pjene, intenzivnog su i ugodnog mirisa te osiguravaju dodatnu bjelinu i higijensku čistoću WC školjke. WC školjku potrebno je temeljito očistiti iznutra i izvana barem jednom tjedno, i to dezinfekcijskim sredstvima. Prilikom čišćenja kućanstva, a posebno sanitarija, potrebno je staviti gumene rukavice kako biste se sačuvali od bakterija i jakih kemikalija koje se nalaze u dezinfekcijskim sredstvima za čišćenje.

Najprije unutar školjke stavite tekući gel za čišćenje te ostavite da djeluje 10-ak minuta, a potom izribajte WC četkom i isperite vodom, koju je potrebno opustiti nekoliko puta. Za dasku i poklopac koristite dezinfekcijsko sredstvo ili vlažne dezinfekcijske maramice. Prvo krenite s djelovima koji su najprljaviji, a zatim ne zaboravite očistiti dio ispod daske i dio na pregibu između daske i poklopca. Dasku za čišćenje svaki dan prebrišite dezinfekcijskim maramicama. Za vanjski dio školjke obavezno koristite univerzalno sredstvo za čišćenje i papirnati ručnik. Nanesite sredstvo za čišćenje, ostavite ga nekoliko minuta kako bi otopilo sve masnoće, a zatim temeljito prebrišite.

Gdje u kupaonici pospremiti sve četke, kreme, pastu za zube i sav ostali kupaonski pribor? Jedna od najboljih opcija je korištenje visokokvalitetnog kupaonskog namještaja koji pruža prostor za odlaganje u podnim ili zidnim kupaonskim elementima. Bilo da se nalaze u bazama za umivaonik ili bočnim kupaonskim elementima, ladice u kupaonskom namještaju pomažu organizirati prostor.

ORGANIZACIJA RASPOLOŽIVOG PROSTORA

Čarobna riječ kada je u pitanju osiguranje dovoljnog prostora za odlaganje u kupaonici je organizacija. Iako u tome uopće nema puno čarolije: kada uredno rasporedite kupaonski pribor i prevladate nered u svom kupaonskom namještaju, možete bolje iskoristiti raspoloživi prostor.

UPOTREBA LADICA ZA STVARANJE REDA

U ovom kontekstu, baze za umivaonik su idealan način rješavanja dva problema odjednom. One ne samo da skrivaju vodovodne cijevi, već nude vrijedan prostor za odlaganje ispod umivaonika. U idealnom slučaju, ormarići za umivaonik imaju ladice jer je to najlakši način boljeg iskorištavanja raspoloživog prostora, omogućavajući kupaonskom priboru da se uredno odloži.

KVALITETA SE ISPLATI

Ladice su na tržištu dostupne u različitim verzijama i razinama kvalitete. Kada govorimo o kvaliteti, ključno je osigurati da ladice imaju pažljivo obrađene metalne vodilice kako bi se osiguralo dosljedno glatko i pouzdano pomicanje prilikom otvaranja i zatvaranja. Uostalom, želite da vaš namještaj u kupaonici savršeno funkcionira dugi niz godina. Ladice dolaze u inačicama s punim produžetkom što znači da se ladica može izvući u cijeloj dužini.

BEŠUMNA PRAKTIČNOST

Mehanizmi za samo-zatvaranje i meko zatvaranje dvije su dodatne karakteristike modernog kupaonskog namještaja koji se nalaze i u kuhinjskom namještaju. Kod mehanizma za samo-zatvaranje dovoljno je dati ladici mali pritisak da se ona automatski zatvori. Ovakvi mehanizmi za zatvaranje oslobađaju korisnika od dvije smetnje. S jedne strane, ladica se tiho zatvara, a s druge, brzina zatvaranja ladice se pri kraju zatvaranja – usporava, osiguravajući da njezin sadržaj ostane na mjestu. Korištenje odjeljaka za razvrstavanje i organiziranje može pomoći u smanjenju nereda u ladicama.

Sanitarni prostori prilagođeni djeci

Koliko je važno djecu učiti higijenskim navikama od najranije dobi, nije potrebno posebno naglašavati. Djeca imaju posebne zahtjeve za kupaonice u dječjim vrtićima, školama i drugim ustanovama. Oprema za kupaonice prilagođena djeci omogućuje i olakšava stjecanje higijenskih navika na razigran način.

Djeca se vole igrati s vodom! Kaskadni umivaonici na različitim visinama pretvaraju pranje ruku u zabavu i igru. Na redovito pranje ruku mogu utjecati i šareno dizajnirani kupaonski elementi: primjerice ručica sanitarne armature koja izgleda kao bejzbol kapa, što čini pranje ruku još zabavnijim.

WC školjka s promjenjivom visinom i opremom prilagođenom djeci potiče učenje korištenja kupaonice. WC školjka s dodatkom oblika nogu nije samo zabavna za gledanje, već ima i praktičnu stranu: djeca čija stopala još ne dodiruju pod dok sjedaju, mogu ih odmoriti na ‘nogama’ WC školjke.

Iako smo još prije polaska u vrtić, a posebno u vrtiću, naučili kako se ruke ispravno peru te kada ih je obavezno prati (prije jela, nakon igranja, nakon odlaska na toalet, nakon diranja kućnih ljubimaca…) zahvaljujući pojavi i širenju korona virusa kojem svjedočimo posljednjih mjeseci, stavili su u prvi plan upute o ispravnom pranju ruku. Nadležne institucije tiskale su letke, sve osnovne i srednje škole u Hrvatskoj napokon imaju sapun i papir za brisanje ruku, a trgovci bilježe povećanu potražnju za higijenskim potrepštinama.

Uz pranje ruku, potrebno je svakodnevno prozračiti prostorije u kojima se stanuje i radi te održavati čistim sve površine u kućanstvu – poda, stol, kuhinjske površine, kupaonicu… Virus koji se iz Kine proširio na cijeli svijet, i Hrvatsku, prenosi se putem direktnog kontakta s respiratornim kapljicama inficirane osobe (koje nastaju kašljanjem i kihanjem) i dodirivanjem površina kontaminiranih virusom. Virus Covid-19 može preživjeti na površinama i po nekoliko sati, ali ga mogu uništiti i jednostavna sredstva za dezinfekciju.

Pranje ruku je prva i osnovna preventivna mjera u svrhu sprječavanja širenja bolesti. Pranje ruku se mora činiti pravilno, mora se raditi redovito i češće u ovoj situaciji. Ruke se brišu s papirnatim ručnikom koji se nakon toga odlaže u otpad. Ruke i nokti najizloženiji su djelovanju mikroba. Ruke zapravo zauzimaju značajan broj (104 – 108 po cm2) potencijalno opasnih mikroorganizama, izravnim ili križnim kontaktom ili onečišćenjem u zraku. Opasnost leži u jednostavnosti i brzini kojom će ih prenijeti i zaraziti sve što dodiruju.

Na primjer, procjenjuje se da pojedinac stavlja ruke u usta barem dva puta na sat. Uzročnici infekcija su bakterije, virusi, gljivice… Prisutni su u vodi, zraku i općoj okolini bolesnika koji i sam može biti izvor zaraze. Dezinfekcija je postupak kojim se eliminira većina ili svi patogeni mikroorganizmi. Higijena ruku je najvažniji i najlakši način za sprječavanje infekcija i širenje bakterija. Doista, ruke su prvi posrednik pri onečišćavanju (3/4 infekcija prenosi se rukama). Tako se 8 od 10 bolesti može izbjeći s dobrom higijenom ruku.

Kako biste podigli raspoloženje dok obavljate kućanske poslove, slušajte ugodnu glazbu koja vas veseli i uz koju možete i zapjevati

Malo tko voli kućanske poslove, ali kada znamo koliko je ugodno ući u prostoriju blistavu od čistoće ili leći u postelju sa svježe opranom i izglačanom posteljinom, mora se priznati da koristi kućanskih poslova uvelike nadmašuju uložen trud i napor. Osnovna je teškoća s kućanskim poslovima zapravo to što im nema kraja – čim završite krug, možete početi ponovno. Stoga čak i oni najuredniji u svojim domovima mogu pronaći pokoji skriveni kutak pun prašine.

Primjerice, kad nakon dugo vremena pomaknete neki komad namještaja, prizor koji vam se ukaže najvjerojatnije će vas zaprepastiti. Kako bi se izbjegla takva i slična neugodna iznenađenja, kućanstvo je potrebno čistiti redovito i razmjerno često. To je posebno važno za kuće i stanove u velikim, prometnim gradskim središtima punim smoga i onečišćenja od prometa.

RASPORED ČIŠĆENJA

Radni su nam tjedni uglavnom toliko ispunjeni različitim obavezama da po kući jedva stignemo nešto počistiti ili pospremiti. U međuvremenu, gomilaju se posuđe, odjeća, papiri, prašina. Velika pospremanja čekaju vikend. Ali zašto biste zaslužene slobodne dane rezervirali za ono što ne volite? Učinite nešto pametno – rasporedite kućanske poslove tako da vam ne oduzimaju mnogo vremena, a da ipak sve bude čisto i uredno, bez zaostataka koje trebate obaviti i napetosti koja vas obuzima zbog prevelikog opsega posla. Kako to postići? Odredite dio kućanskih poslova koje ćete obavljati svakodnevno, dio koji ćete rješavati tjedno te veće poslove koji na red dolaze jednom mjesečno. Nakon nekog vremena sistem će profunkcionirati, a pritisak osjetno oslabjeti.

SVAKODNEVNI POSLOVI

Kako bi vam obavljanje kućanskih poslova bilo što lakše i jednostavnije, dnevne zadatke obavljajte svakoga dana u isto vrijeme. Tako će vam postati rutina, pa će vam biti čudno kad povremeno neki od zadataka preskočite.

• Praznite kante i koševe za smeće kako bi prostorije uvijek svježe mirisale.
• Usišite ili pometite prašinu iz dijelova stana koji su najfrekventniji.
• Obrišite pločice uz kadu barem običnom vodom pa ih prebrišite čistom krpom. Tako ćete spriječiti nakupljanje naslaga sapuna i šampona na njima.
• Očistite zahodsku školjku.
• Odjeću ne ostavljajte na hrpama po stolcima i foteljama. Svake je večeri spremite u ormar. Osim što će u stanu biti urednije, i odjeća će se manje uništavati.
• Svu nepotrebnu poštu, reklame i slično odlažite u kontejner za papir za recikliranje.
• Živite li u prometnijoj četvrti s više zagađenja, svakodnevno vlažnom krpom prebrišite ograde i podove na balkonima i terasama. Tako ćete spriječiti unošenje prašine u stan.
• Iz istog razloga usisajte i otirač cipela ispred ulaza u stan.

TJEDNE OBAVEZE

Tjedni poslovi zahtijevaju bolje planiranje vremena jer obično traju dulje od svakodnevnih i složeniji su. Ovisno o veličini doma i vremenu koje imate na raspolaganju, možda ćete željeti sve poslove obaviti odjednom, a možete ih i rasporediti na nekoliko dana. Prije nego što počnete raditi, nabavite i pripremite sva sredstva koja će vam biti potrebna za čišćenje.

• Operite umivaonike i sudoper te ulijte osvježivač u sve odvode. Ako je voda u vašem kućanstvu tvrda ili jako tvrda, posebno očistite slavine i tuš.
• Promijenite posteljinu na svim krevetima i dobro prozračite pokrivače.
• Temeljito očistite hladnjak. Izvadite i operite sve police i ladice u toploj vodi s malo deterdženta. Ne zaboravite oprati stijenke hladnjaka. Bacite svu hranu koja više nije za upotrebu.
• Pregledajte pećnicu i mikrovalnu pećnicu pa ih očistite ako je potrebno.
• U svim prostorijama usišite prašinu ili operite podove.
• Dobro istresite sve zavjese i obrišite prašinu sa svih površina u kućanstvu. Prije toga uklonite (zamotajte) tepihe i odmaknite namještaj kako se ne bi dodatno naprašili.

U MJESEČNOM RITMU

Savjetujemo da odredite jedan dan u mjesecu u kojem ćete pregledati sve svoje stvari. Nastojte da to bude uvijek u isto vrijeme (primjerice početkom mjeseca). Unaprijed odredite dan za veliko mjesečno čišćenje i upišite ga u kalendar. Poštujte tu obavezu kao što biste poštovali poslovni dogovor.

• Pregledajte ormar s odjećom i riješite se odjevnih predmeta koje više ne nosite. Ako nešto niste odjenuli godinu dana, vrlo je vjerojatno da više i nećete.
• Pregledajte svaku prostoriju u stanu kako biste provjerili ima li predmeta koji vam više nisu potrebni.
• Odmrznite i očistite zamrzivač. Smrznuta hrana ne traje vječno, stoga uvijek na paket stavite datum zamrzavanja kako biste znali do kada je možete upotrijebiti.
• Očistite sve žarulje i svjetiljke u kući. Vidjet ćete koliko ćete svjetla time dobiti.
• Unesite više svjetla u kuću tako što ćete oprati prozore izvana i iznutra. Cijeli će stan izgledati ljepše i svježije.

POSVETITE SE SPREMANJU

Uzmite si dovoljno vremena kako biste se svakom od poslova mogli posvetiti. Ne skačite s posla na posao, ne prekidajte rad zbog telefonskog razgovora, zalogajčića i slično. Nastojte da vam ništa ne odvlači pažnju dok ne završite s obavezama. Kad jednom postignete rutinu u obavljanju svakog od poslova do te mjere da ste učinjenim potpuno zadovoljni, smanjit će se i vrijeme potrebno da ga obavite.

Obavljanje kućanskih poslova ima i pozitivnu stranu. Većina je fizičkog karaktera pa mogu pomoći održavanju dobre tjelesne forme. Kako biste podigli raspoloženje dok obavljate kućanske poslove, slušajte ugodnu glazbu koja vas veseli i uz koju možete i zapjevati.