Rad od kuće: Organizirajte se na učinkovit i funkcionalan način

Rad svakog radnika, bilo da radi u kompaniji ili od kuće, mora davati željene rezultate – produktivnost treba biti vođena i mjerena na temelju postignutih rezultata, a ne na vremenu koje je radnik proveo radeći

Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Rad kod kuće tijekom izvanrednog stanja izazvanog pandemijom koronavirusa povlači za sobom raznolike i neočekivane izazove koji nisu uobičajeni za tradicionalno radno okruženje. Tijekom ove situacije mnoge su se tvrtke suočile, i još se suočavaju, s problemom očuvanja radnih mjesta, potrebom osiguranja zdravog i sigurnog radnog okruženja za svoje radnike, kao i osiguranja održivosti, stabilnosti i likvidnosti poslovanja. Zato u nastalim okolnostima poslodavci i radnici moraju biti spremni prilagoditi i promijeniti svoja očekivanja te načine rada.

GLAVNI IZAZOVI

Zdravlje i mentalna dobrobit radnika: Kada radnik radi od kuće mjere zaštite zdravlja i zaštite na radu izvan su direktne kontrole poslodavaca. Rad od kuće mijenja radnikovu uobičajenu rutinu i može rezultirati jačim stresom, napetošću i nelagodom. Učinak stresa još je jači tijekom dugotrajnog rada u neadekvatnim uvjetima. Svaki radnik ima drugačije okruženje kada radi od kuće dok je radno okruženje koje radniku osigurava poslodavac na radnom mjestu pomno osmišljeno kako bi se rizik od zdravstvenih i drugih potencijalno opasnih rizika smanjio na minimum.

Ravnoteža između radnog i privatnog života: Rad od kuće briše granicu između posla i privatnog života. Život i rad u istom prostoru značajno mijenja radnu rutinu i navike. Osim toga, rad od kuće ograničava i socijalni kontakt radnika s kolegama i nadređenima, a svakodnevica postaje vješto balansiranje između posla i želja te potreba ukućana.

Tehnologija, zaštita podataka i sigurnost: Korištenje tehnologije za rad od kuće može predstavljati veći rizik od cyber napada i kršenja povjerljivosti. Na radnom mjestu poslodavac nam osigurava potrebnu pomoć kad imamo problem s tehnologijom dok se kod kuće moramo sami pobrinuti za uklanjanje eventualnih problema.

Vještine: Upotreba komunikacijskih alata zahtijeva tehnološke vještine koje neki radnici nemaju razvijene pa bi upotreba istih mogla biti veći problem nego rješenje. Ukoliko su komunikacijski alati i ranije bili u upotrebi, poznavanje njihovog rada i korištenja umjesto izazova isto bi moglo biti značajna dodatna vrijednost kompaniji.

Produktivnost: Ukoliko radni i životni prostor tijekom rada od kuće radnik dijeli s djecom i članovima obitelji, može rezultirati smanjenjem produktivnosti. Stoga je prilagodba novom radnom okruženju kod kuće u kojem borave i drugi članovi obitelji, te u kojem postoji još niz drugih smetnji, od iznimne važnosti za radnu produktivnost.

ORGANIZACIJA RADA

Uredite prostor za rad: Bilo da uređujete posebnu sobu (ako istu imate) ili uredski kutak u nekoj od prostorija važno je da isti opremite sa svim onim što vam je potrebno za udoban i kvalitetan rad. Stol, ugodan stolac i dobra rasvjeta temelj su za funkcionalan uredski prostor koji ćete urediti u vlastitom domu. Vodite računa da uredski kutak smjestite u prostoriju u kojoj ćete najmanje smetati svojim ukućanima, odnosno u kojoj će oni najmanje smetati vama dok radite. Poseban uredski prostor / kutak omogućava vam da i u vlastitom domu imate dojam dolaska na posao i odlaska s posla.

Za rad od kuće jako je važno zadržati pozitivan stav i način promišljanja. Rad svakog radnika, bilo da radi u kompaniji ili od kuće, mora davati željene rezultate

Radno vrijeme: To što radite od kuće ne znači da trebate raditi po cijeli dan i noć. Za rad od kuće važno je jasno definirati radno vrijeme i stanke za odmor. Organizacija radnog vremena doprinosi stvaranju radne atmosfere te vam pomaže da radite produktivno tijekom radnog vremena. Najbolje je radno vrijeme i stanke za odmor definirati na isti način kako su one bile uređene i dok ste odlazili na rad kod poslodavca. Kod rada od kuće odlično je to što tijekom stanke za odmor možete pripremiti ručak za svoje ukućane i uživati u njihovom društvu, pospremiti kuhinju ili jednostavno uživati u gledanju epizode neke vama omiljene serije na televiziji. Važno je da se nakon stanke za odmor vratite na posao u svoj kućni ured.

Produktivnost i fleksibilnost: Nekima od nas, rad od kuće povećat će produktivnost, a nekima smanjiti. Ovo ponajprije ovisi o uvjetima koje smo kod kuće osigurali za rad, radnim navikama koje imamo, ali i količini posla koji moramo odraditi. Izrada dnevnog ili tjednog plana rada pomoći će vam u organizaciji rada i lakšem određivanju prioriteta. Dobra organizacija rada, osim dobro i pravovremeno obavljenog posla, omogućava vam da više vremena kvalitetno provedete sa svojom obitelji. Osim toga, rad od kuće omogućava vam da vrijeme, jedan do dva sata dnevno, koje bi proveli u sredstvima javnog prijevoza ili automobilu kako bi došli na posao i otišli s posla, sada koristite uživajući u društvu svojih najbližih.

Komunikacija i suradnja: Slaba strana rada od kuće je ponajprije u tome što nema kolega i šefa čija pomoć vam je ponekad potrebna u rješavanju pojedinih zadataka. Stoga je komunikacija s njima putem telefona, e-maila, Skypa ili neke druge platforme za komunikaciju (Viber, Zoom i sl.), od izuzetne važnosti za kvalitetno obavljanje poslova od kuće. Korištenje mrežnih alata za suradnju, poput zajedničkih kalendara i javnog statusa (online / offline), može olakšati timski rad i povećati produktivnost. E-mail provjeravajte nekoliko puta na dan i svakako vodite računa da na iste odgovarate na vrijeme. Informacije su ključ za dobro obavljanje poslova, stoga je i za rad od kuće izrazito važna svakodnevna komunikacija s kolegama i nadređenim kako biste bili u tijeku i kako biste imali, ali i dali sve potrebne informacije. Komunikacijom gradite međusobno povjerenje i jačate suradnju te dijelite informacije važne za donošenje kvalitetnih odluka koje utječu na vašu produktivnost, ali i produktivnost kompanije za koju radite.

Pozitivan stav: Za rad od kuće jako je važno zadržati pozitivan stav i način promišljanja. Rad svakog radnika, bilo da radi u kompaniji ili od kuće, mora davati željene rezultate. Produktivnost treba biti vođena i mjerena na temelju postignutih rezultata, a ne na vremenu koje je radnik proveo radeći.

Zaštita cyber sigurnosti i privatnosti: Važno je osigurati sigurne procese rada na daljinu, posebno ako koriste osobna prijenosna računala ili uređaje za rad na mreži. Zatražite od poslodavca ažurnu zaštitu od virusa, zaštićeni VPN i firewall od cyber prijetnji, kako biste osigurali i zaštitili podatke s kojima radite. Radite li na web aplikacijama, zatražite od poslodavca da za iste osigura SSL komunikaciju s valjanim certifikatom.