ITALIJA ostaje najveći izvor tjestenine

Italija također ima glavni utjecaj na prehrambene navike i hrvatsku mediteransku kuhinju, koja je glavni pokretač potražnje za tjesteninom

Prema kategorizaciji agencije Euromonitor International, kategorija tjestenine prati se i analizira u sklopu kategorije “Tjestenina, riža i noodles” (rezanci). Ova se kategorija izdvaja po tome što se u Hrvatskoj ne uzgajaju ni riža ni većina sastojaka od kojih se rade rezanci. U hrvatskoj poljoprivredi mogu se naći samo sastojci za tjesteninu. Iako je u Hrvatskoj velika potrošnja riže po stanovniku, ona je u zemlji dostigla zrelost i samo posebnosti hrvatske kuhinje održavaju potražnju za njom na visokoj razini.

Iako se riža ne uzgaja u zemlji, uzgoj riže odvija se samo nekoliko stotina kilometara dalje u sjevernoj Italiji, jednoj od najvećih svjetskih regija za uzgajanje riže. Italija također ima glavni utjecaj na prehrambene navike i hrvatsku mediteransku kuhinju, koja je glavni pokretač potražnje za tjesteninom. Ipak, iako tjestenina generira visoku potrošnju po stanovniku, baš kao i riža, u susjednoj Italiji potrošnja je višestruko veća.

MEDITERANSKA KUHINJA VOLI TJESTENINU

Iako rezanci imaju obožavatelje, ipak su puno manje privlačni potrošačima u usporedbi s tjesteninom i rižom. Rezanci nisu tradicionalni dio hrvatske prehrane, što objašnjava njihovn mali promet i visoke cijene. Tzv. noodlesi prije 20 godina u Hrvatskoj nisu imali apsolutno nikakvu tradiciju; njihova pojava u maloprodaji bila je rezultat inercije, pri čemu su neki europski uvoznici jednostavno uključili Hrvatsku u svoju distribuciju rezanaca. Okvirno prihvaćeni kao novi i egzotični format, rezanci još nisu uspjeli pobjeći ispod sjene tjestenine i riže.

Međutim, iako broj potrošača koji su ljubitelji orijentalne hrane možda nije dovoljno velik da bi se rezanci natjecali s rižom i (posebno) tjesteninom, instant rezanci generirali su u prošloj godini najveći rast volumena i vrijednosti otkako su se pojavili na sceni. U narednom razdoblju Euromonitor očekuje veći rast rezanaca u usporedbi sa “zrelijim” kategorijama riže i tjestenine. Što se tiče tjestenine, njezin će geografski položaj omogućiti dinamičniji rast povećanom upotrebom mediteranske kuhinje. Međutim, upotreba riže već je izvanredna i vjerojatno je dosegla svoj vrhunac, i očekuje se manji pad količine ove kategorije tijekom nadolazećeg razdoblja.

SVJETSKE MARKE DOMINIRAJU

Unatoč rasprostranjenosti talijanskog uvoza, lokalne tvrtke uspješno grade vlastite marke tjestenine. Kako uzgoj riže zahtijeva intenzivno navodnjavanje, malo je vjerojatno da će Hrvatska u budućnosti uzgajati vlastitu rižu, pa će se i dalje oslanjati na uvoz. Međutim, ono što je zapanjujuće u Hrvatskoj jest da, iako je značajan proizvođač i izvoznik pšenice, država više tjestenine dobiva iz inozemstva nego iz domaćih tvrtki.

To je očito zato što Italija, moćna velesila tjestenine, nudi ogromne količine tjestenine po niskim cijenama, u kombinaciji s priznanjem za svjetske marke porijeklom iz Italije, pojašnjavaju analitičari Euromonitor Internationala. Dobra vijest za budućnost je da je uočljiv trend da lokalne tvrtke uspijevaju izgraditi vlastite marke te konkuriraju međunarodnim igračima.

Kako savršeno skuhati tjesteninu?

Vrijeme kuhanja ovisi o različitim oblicima tjestenine pa prije početka pripreme svakako pročitajte upute na pakiranju. Poštujte ove jednostavne smjernice navedene u nastavku i uskoro ćete tjesteninu moći pripremiti savršeno. Napunite velik lonac vode i stavite ga na jaku vatru. Svakako upotrijebite dovoljno velik lonac u kojem ima dovoljno prostora da se tjestenina dobro skuha. Također stavite puno vode – preporučujemo 1 l vode na svakih 100 g tjestenine. Kada voda zakipi, dodajte sol. Preporučujemo 7 g po litri vode. Nakon što se sol otopi i voda zaista kipi, ubacite tjesteninu i prve dvije minute često miješajte, a nakon toga do kraja kuhanja promiješajte povremeno. Poštujte vrijeme pripreme navedeno na pakiranju. Prije nego što ocijedite tjesteninu, probajte je li skuhana prema vašem ukusu. Kuhanje tjestenine dovršite u tavi s umakom kako bi tjestenina nastavila upijati sve arome umaka do kraja pripreme.

Zašto je kuhanje tjestenine “al dente” toliko važno?

Tjestenina osigurava stabilnu energiju. Kuhanje tjestenine savršeno „al dente“ (na zub) omogućuje vam da iskoristite sve prednosti sposobnosti tjestenine da poveća sitost, utiša jaku glad i osigura gorivo za radne mišiće još dugo nakon obroka. Zahvaljujući posebnoj proteinskoj strukturi tradicionalnog tijesta za tjesteninu, ona ima nizak do srednji glikemijski indeks (GI), ovisno o obliku, što znači da je tijelo probavlja sporije od većine ugljikohidrata. To vrijedi za tjesteninu koja je proizvedena od mekog ili oštrog brašna. Da bi se GI vrijednost zadržala na niskoj razini, kuhajte tjesteninu „al dente“.

Treba li ispirati tjesteninu?

Tjesteninu ne treba ispirati nakon kuhanja. Taj se način primjenjivao kako bi se isprao dodatni škrob s tjestenine. Kada se za proizvodnju tjestenine upotrebljava brašno loše kvalitete, ono pri kuhanju otpušta previše škroba i lijepi se. Kod tjestenine koja je proizvedena od visokokvalitetne durum pšenice, prirodni škrob koji ona otpušta dopunjava obrok od tjestenine. Te vrste škroba omogućuju bolje vezivanje umaka na tjesteninu.