Osvijestite pozitivan utjecaj promjena na vlastiti te život svojih najmilijih

Život je putovanje na kojem nas čeka cijeli niz promjena (većih ili manjih), a zadnjih 10-ak mjeseci suočeni smo s promjenama koje nam je donijela pandemija. Odgovor kako se nositi s ovim, ali i budućim promjenama, isključivo je na nama samima i našoj procjeni utjecaja promjena na naš život.

Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Od početka ove 2020. godine poslodavci i njihovi zaposlenici suočeni su s nizom novih neočekivanih i nikad do sada viđenih okolnosti koji imaju značajan utjecaj ne samo na održivost poslovanja, već i na fizičko i mentalno zdravlje svih nas. Od nas se očekuje odgovorno ponašanje te prihvaćanje „novog normalnog“. No, što je to novo normalno i jesmo li spremni za promjene? Često pranje i dezinfekcija ruku, nošenje maski te socijalna distanca od najmanje 1,5 metra na otvorenom te do 2 metra na zatvorenom najčešće su spominjane promjene koje se od nas očekuju. Pranje i dezinfekcija ruku ide nam najlakše jer je većina nas i ranije to redovito činila. No držanje socijalne distance, kao i nošenje maske, promjene su oko kojih se lome koplja već neko vrijeme, a negativni komentari na društvenim mrežama najbolje pokazuju kako su dijelu ljudi ove promjene ne samo teže pale, već iste smatraju kršenjem osobnih prava i sloboda.

PROMIJENITE PERSPEKTIVU

Mnogi me pitaju kako prihvatiti „novo normalno“ na način da isto ima što manji negativni, kako fizički, tako i psihički učinak na nas. Ako situaciju sagledate iz nove perspektive, možda će vam ta perspektiva pomoći da lakše prihvatite promjene. Kao vlasnik u svom domu vi ste ti koji svojim gostima postavljate pravila ponašanja, zar ne? Stoga ako ne želite da gosti u vašem domu hodaju obuveni, od njih ćete zatražiti da obuću skinu na ulazu – znači postavili ste im pravilo ponašanja.

Ako ste nepušač i u svojem domu ne dozvoljavate pušenje, svojim gostima nećete dozvoliti da puše u njemu – znači postavili ste im pravilo ponašanja. Zato, ako možemo postaviti i tražiti od drugih da poštuju pravila koja smo postavili u svom domu, ne vidim zašto je teško prihvatiti i poštivati pravila koja postavlja neko državno, regionalno ili lokalno tijelo.

Što ako se ne slažemo s postavljenim pravilima i imamo problema s njihovim pridržavanjem? Sagledajmo to ponovo iz nove perspektive. Ako sam pušač i želim pušiti u domu svojih prijatelja koji to ne dozvoljavaju, imam nekoliko mogućnosti – jedna je da neću pušiti u njihovom domu, druga je da ćemo se naći na nekom drugom mjestu na kojem možemo biti zadovoljni i oni i ja, a treća je da ih pozovem u svoj dom u kojem ja postavljam pravila. Dakle, čak i kada se ne slažem s postavljenim pravilom i imam problem s tim mogu li se pridržavati istog, imam niz mogućnosti koje mi dozvoljavaju da promijenim okolnosti u svoju korist.

KAKO PRIHVATITI PROMJENE

Nije svaka promjena ista. Neke prihvaćamo lakše, a za neke se trebamo malo više potruditi. Na putu prihvaćanja promjena najvažniji korak je osvijestiti zašto je promjena važna, koje vrijednosti donosi i kako će poboljšati naš život. Jedna od većih promjena s kojima se danas susrećemo je nošenje maske.

O nošenju maski napisan je niz stručnih članaka i studija, no iako većini nas još uvijek nije jasno koliko su korisne i koliko nas štite, propisano je da je nošenje maske obavezno u nekim situacijama i prostorima. Dakle, ako ulazimo u sredstvo javnog prijevoza, restoran, trgovački centar ili ured u kojem su vlasnici odredili da smo obavezni nositi masku – znači postavili su pravilo ponašanja (bilo sami ili iz razloga što im je neko drugo tijelo propisalo poštivanje određenih pravila), onda bonton nalaže da postavljeno pravilo i poštujemo.

Ako si svako od nas, iz svoje osobne perspektivne i osobnih vrijednosti, jasno predoči zašto je nošenje maske važno, što su prednosti i vrijednosti nošenja iste, te koliko ćemo s nošenjem maske poboljšati vlastiti život i život onih koje volimo i poštujemo, lakše ćemo prihvatiti postavljeno pravilo. Ako si postavimo ova pitanja onda više masku nećemo nositi zato što to moramo, već zato što imamo osobnu viziju i znamo kako će njezino nošenje utjecati na naš život kao i na život onih koje volimo.

OSMISLITE NOVE AKTIVNOSTI

Zanimljiv je način na koji su neki poslodavci prihvatili novonastale okolnosti i za svoje zaposlenike pripremili aktivnosti koje imaju za cilj pozitivnije nošenje s novom situacijom. Sada kada dosta radnika radi od kuće, neki poslodavci posebno su se potrudili i za njih organizirali različite online aktivnosti kao što su tečajevi joge, vođene meditacije, psihologijska savjetovanja, predavanja i slično. Strah od zaraze, stres, osjećaj bespomoćnosti i nesigurnosti, htjeli mi to priznati ili ne, postali su dio naše svakodnevice. Uključivanjem u neke nove aktivnosti pomažemo sebi, a osobito svom fizičkom i mentalnom zdravlju.

Život nije stao, ali smo u novonastalim okolnostima prisiljeni stvarati neke nove navike, a neke stare navike prilagoditi ili promijeniti. Druženja s kolegama i prijateljima uz kavu danas možemo zamijeniti s nekim drugim aktivnostima koje će pomoći našem fizičkom i mentalnom zdravlju. Važno je iz osobne perspektivne i osobnih vrijednosti procijeniti što nam je važno te kako s novim ili promijenjenim životnim navikama možemo poboljšati vlastiti život kao i život onih koje volimo i poštujemo.

UNAPRIJEDITE KVALITETU ŽIVOTA

Život je putovanje na kojem nas čeka cijeli niz promjena (većih ili manjih), a zadnjih 10-ak mjeseci suočeni smo sa promjenama koje nam je donijela pandemija. Odgovor kako se nositi s ovim, ali i budućim promjenama, isključivo je na nama samima i našoj procjeni utjecaja promjena na naš život. Važno je da stvari ne radimo zato što moramo, već zato što imamo jasnu osobnu viziju i cilj pozitivnog utjecaja promjena na vlastiti te život naših najmilijih.

Kako kaže poslovica: „Dok se jedna vrata zatvore, mnoštvo drugih se otvaraju“, a na nama je da odaberemo kroz koja ćemo vrata proći i kako ćemo unaprijediti kvalitetu svog života.