Virtualni HR: Vrijeme je za strateške promjene u vođenju timova

Prilagodba i otvorenost promjenama uz kreativna informatička rješenja ključna su za ulazak u novu eru upravljanja ljudskim resursima koja nam dolazi

Piše: Franka Klekar, mag.oec., HR Specialist, Delivery Hero Croatia d.o.o.

Epidemiološka situacija brzo je i silovito utjecala na naše živote, kako u privatnom, tako i u poslovnom segmentu. Radno okruženje na koje smo navikli gotovo se preko noći promijenilo. Odjednom smo ostali sami u svojim sobama radeći uz kompjuter, bez fizičkog kontakta s kolegama. Vrlo brzo smo shvatili važnost agilnosti poduzeća. Brza prilagodba i fleksibilnost nužna je za opstanak kompanija. Kako bi se kompanije mogle prilagoditi novom svijetu, izrazito je važna kooperacija zaposlenika u prihvaćanju brzih i nužnih promjena.

Iako si to možda ne želimo priznati, većina nas se našla u situaciji s kojom se ne znamo nositi. Kada strahu od epidemije i nepoznatog pridodamo i izoliranost od društva te rad od doma, dobivamo društvo koje se svim snagama bori sačuvati ono malo normale koja nam je ostala. Sve to dodatno uzrokuje otpor zaposlenika prema promjenama. Da bismo se uspješno nosili sa situacijom, razvoj i briga stanja zaposlenika predstavlja ključnu stavku u opstanku tvrtke u novom svijetu.

Stare metode više ne funkcioniraju. „Thinking outside of the box“ jedina je opcija. Stoga u većini organizacija možemo vidjeti kreativna rješenja odjela ljudskih resursa u kreiranju virtualnih događanja. Vidljivo je da tradicionalni domjenci i poslovna druženja neće biti mogući u skorije vrijeme, no oni su ključni za kreiranje zajednice i razvoja organizacijske kulture. Dakle, postavlja se pitanje: Kako sačuvati duh zajednice, razviti ugodnu radnu atmosferu i angažirati zaposlenike te se istovremeno pridržavati epidemioloških mjera i čuvati zdravlje najvažnijeg resursa svake kompanije?

VIRTUALNA DOGAĐANJA

Očigledan odgovor na to su virtualna događanja. U teoriji, rješenje je jednostavno, no organizacija istih u praksi sa sobom donosi niz izazova. Važno je zapamtiti da virtualna događanja i virtualni domjenci nisu poslovni sastanci. Mora postojati jasna razlika između poslovnog sastanka i poslovnog druženja. Virtualna poslovna druženja moraju dati priliku svim uključenima za druženje i socijalizaciju.

Dakle, potrebno je pronaći način da svaki zaposlenik ima mogućnost komunicirati sa svojim timom. U kompaniji kao što je Delivery Hero Croatia, koja broji preko 60 zaposlenika, mogućnost uključenja svih zaposlenika pronašli smo u timskim igrama. Virtualni lov na blago, holiday bingo, game night, song kviz i božićni party neka su od timskih virtualnih događanja koja su organizirana krajem prošle godine.

Lov na blago

Lov na blago virtualna je igra koja omogućava sudjelovanje svih zaposlenika iz sigurnosti njihovih domova. Svi uključeni podijeljeni su u manje timove. Svi timovi zaprimili su popis „zadataka“ koje je potrebno ispuniti. Svaki tim odlučuje koji član će odraditi koji zadatak te isti podijeliti s ostatkom kroz odabrani kanal komunikacije (u našem slučaju interni kanal za komunikaciju koji koristimo je Slack). Pobjeđuje onaj tim koji najbrže ispuni sve zadatke s popisa.

Zadaci mogu biti jednostavni kao što je slika s kuhinjskim predmetom ili začuđujuće teški kao što je slikanje s UNO kartom. Vjerujem da će neki od igrača morati počistiti svoje domove nakon potrage za kućanskim predmetima! Igre kao što je ova omogućuju razvoj ekipnog rada i suradnju s kolegama s kojima na dnevnoj razini ne surađujemo. Osim toga, ovako organizirano druženje dopušta nam da pobjegnemo od svakodnevice i barem se nakratko družimo i socijaliziramo s kolegama.

Virtualna noć igara

Game Night je odlična i efikasna opcija za zbližavanje tima pomoću virtualnih društvenih igara. Za organiziranje virtualne noći igara potreban je paket društvenih igra (mi smo koristili Jackbox games) te mobilni uređaji vaših igrača. Jackbox games omogućuje niz društvenih igara koje možete igrati sa svojim timom.

Kako bismo pojednostavili komunikaciju te omogućili izbor igre zaposlenicima, mi smo koristili Discord kao kanal komunikacije. Svaki se igrač uključio u discord sobu u kojoj je jedan član tima vodio jednu od Jackbox igara. Igre kao što su Drawfull (igra crtanja i pogađanja) ili Fibbage (igra pogađanja i blefiranja) čije runde traju po cca. 30 minuta omogućavaju interaktivno i zabavno druženje svih članova tima. Virtualna noćna igra odličan je način za druženje i povezivanje tima, posebno ako se vaš tim sastoji od mladih zaposlenika.

Virtualni božićni party

Blagdansko razdoblje je vrijeme kada se ljudi najviše druže i socijaliziraju, međutim to ne utječe na pandemiju – ona se i dalje razvija punom snagom. Božićni party i domjenci omogućuju nam osvrt na prethodnu godinu te dopuštaju slavlje uspjeha kompanije. Stara 2020. bila je, u najmanju ruku, čudna godina koja je sa sobom nosila niz izazova, no upravo zato je bilo važno proslaviti sve uspjehe i postignuća koliko god se ona činila mala s obzirom na situaciju.

Naš tim je božićni party proslavio virtualnim putem. Za provođenje virtualnih događanja nužno je postaviti jasna pravila i strukturu eventa. Važno je objasniti pravila i raspored događaja na početku domjenka te odrediti jednu osobu koja će voditi događaj. Iako je raspored i struktura virtualnih događaja bitna, potrebno je prilagođavati ih atmosferi.

Ako je neki segment potaknuo komunikaciju s članovima tima nije potrebno žuriti i držati se rasporeda kao što nije potrebno odugovlačiti segment koji vidljivo nije zanimljiv ostatku tima. Za kvalitetno održavanje virtualnih događaja, potražite neposredan feedback od tima te slušajte njihove interese. Na Delivery Hero Croatia Virtualnom božićnom partiju glavnu ulogu su imali Song kviz i Holiday bingo kao interaktivne igre u kojima smo svi mogli sudjelovati.

Song kviz

Ovaj je kviz odličan način uključivanja svih zaposlenika bez pretjeranog angažmana s njihove strane. Na internetu postoji niz kvizova koje možete koristiti za druženje s timom. Song Trivia kviz koji smo mi koristili omogućuje organiziranje privatne sobe u kojoj sudjeluju isključivo članovi našeg tima te mogućnost izbora žanra pjesama. Svi sudionici zaprimili su link za sudjelovanje te se po završetku runde objavljuju pobjednici koji su najbrže pogodili pjesmu. Ovaj način druženja omogućuje druženje svih članova organizacije zajedno bez grupiranja u timove. Također ovako postavljeni kratki kvizovi potiču angažman tima za sudjelovanje u interaktivnijim timskim igrama kao što su Lov na blago i Holiday bingo.

Holiday bingo

Ovu virtualnu igru inspirirao je uspjeh i pozitivne povratne informacije od članova tima na igru Lov na blago. Blagdansku verziju Holiday binga proveli smo na isti način kao i Lov na blago, samo sa „božićnim“ zadacima. Timovi su pjevali božićne pjesme, rekreirali scene iz božićnih filmova te koristili božićne poklone koje su svi članovi zaprimili na kućnom pragu prije samog partija. Ovako postavljena virtualna događanja moguće je prilagoditi svim organizacijama u bilo koje godišnje doba s garantiranom zabavom za cijeli tim.

NEOPHODNE STRATEŠKE PROMJENE

Htjeli mi to ili ne, Covid-19 pandemija u kombinaciji s razornim potresima u Hrvatskoj donijela je novo razdoblje poslovanja u kojoj glavnu ulogu imaju fizičko i mentalno zdravlje naših zaposlenika. Rad od kuće više nije enigma. Vidljivo je da u nekim područjima ovaj način rada podiže stupanj efikasnosti i zadovoljstva zaposlenika.

Organizacije posluju uspješno i bez fizičkog kontakta sa zaposlenicima, a sve više organizacija razmišlja o opcijama povremenog rada od kuće, čak i kada to neće biti nužno. S tradicionalnim HR metodama ne možemo kvalitetno upravljati ljudskim resursima s kojima nemamo fizički kontakt.

Vrijeme je za strateške promjene u vođenju timova. Prilagodba i otvorenost promjenama uz kreativna informatička rješenja ključna su za ulazak u novu eru HR-a koja nam dolazi. Potpuni utjecaj svjetskih promjena koje nam je donijela epidemija na razvoj procesa ljudskih resursa još uvijek ne možemo vidjeti u cijelosti, no ključno je osluškivanje tržišta rada i potreba naših zaposlenika te otvorenost odjela ljudskih resursa i menadžera na prilagodbu i promjene.