Zadržavanjem dobrih zaposlenika povećajte profitabilnost tvrtke

Retail je kao jedna od vodećih djelatnosti u Hrvatskoj po broju zaposlenih (15,11% svih zaposlenih radi u retail djelatnosti) suočen s nizom izazova prilikom zapošljavanja novih zaposlenika. Donosimo savjete za zadržavanje dobrih radnika i smanjivanje fluktuacije zaposlenika.

Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Hrvatska je zemlja u kojoj već duži niz godina postoji neusklađenost ponude i potražnje na tržištu rada. Potražnja za radnicima je velika, ali nedostatak radne snage, brojčano i kvalitativno, predstavlja jedno od najvećih ograničenja za održiv nastavak poslovanja i održanje konkurentskog položaja, a pogotovo za daljnji razvoj i ulaganja u gospodarstvo. Sve intenzivniji procesi ekonomske migracije radnika u države Europe dovode u pitanje održivost gospodarstva Hrvatske, osobito djelatnosti retaila, ugostiteljstva i turizma gdje je ovaj nedostatak najviše vidljiv.

Sezonsko je zapošljavanje u Republici Hrvatskoj najčešće baš u ovim djelatnostima, no zakonski propisi ne reguliraju specifično sezonski ili povremeni rad u ovim djelatnostima, iako iste imaju i najveću stopu fluktuacije zaposlenika kao i troškove njihovog zapošljavanja.

Što poslodavci mogu učiniti

Retail je kao jedna od vodećih djelatnosti u Hrvatskoj po broju zaposlenih (15,11% svih zaposlenih radi u retail djelatnosti) suočen s nizom izazova prilikom zapošljavanja novih zaposlenika, osobito tijekom sezonskih mjeseci.

Evo nekoliko savjeta za zadržavanje dobrih zaposlenika:

IZLAZNI INTERVJU

Najvažnije je razumjeti razloge radi kojih zaposlenici odlaze iz organizacije. Kako biste smanjili fluktuaciju počnite voditi izlazne intervjue s radnicima koji odlaze kako biste dobili uvid u razloge njihovog odlaska. Ako razumijete koji su razlozi odlaska, možete na njih djelovati i tako u budućnosti smanjiti broj odlazaka zaposlenika.

Ova jednostavna, ali učinkovita metoda, daje vam priliku za bolji uvid u razloge nezadovoljstva radnika te vam omogućava da svoje vrijeme i resurse fokusirate na poboljšanje uvjeta rada radnika koji još uvijek rade u vašoj organizaciji.

RAZVOJ I ZADRŽAVANJE TALENATA

Ponekad je velika fluktuacija zaposlenika izravna posljedica nedostatka strategije razvoja i zadržavanja talenata. Jednostavne stvari kao što su odgovarajuće prilike za napredovanje u karijeri, poticaji i bolja organizacijska kultura i klima mogu dramatično smanjiti stopu fluktuacije zaposlenika u organizaciji. Promišljene sheme poticaja mogu igrati veliku ulogu ne samo u smanjenju fluktuacije zaposlenika, već i u povećanju profitabilnosti.

EDUKACIJA MENADŽERA

Iako su organizacijske vještine važne da menadžer bude izvrstan u svojoj ulozi, one neće biti dovoljne, s obzirom na to da menadžeri također moraju biti izvrsni u upravljanju ljudima. Educirajte menadžere kako bi postali bolji u svom poslu. Zaposlenici koji rade s dobrim menadžerom osjećaju se nadahnuto da rade najbolje što mogu!

SEZONSKO ZAPOŠLJAVANJE

Sezonsko zapošljavanje uobičajena je pojava u retail djelatnosti, ali i najveći izazov jer organizacija u određenim razdobljima ima potrebu za većim brojem zaposlenika. Kako doći do dobrih sezonskih radnika i zadovoljiti sve potrebe organizacije jedno je od najčešćih pitanja s kojima se susreću retail organizacije.

Prema nekim provedenim istraživanjima radnici u najvećoj mjeri sezonski posao pronalaze osobnim kontaktom, tj. uz pomoć prijatelja, rodbine i poznanika (56,16%), a samo 21,92% posredstvom Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Direktni kontakt s poslodavcima ostvaruje 26,03% radnika (bilo da su poslodavci kontaktirali radnike ili obrnuto).

Iz navedenog proizlazi da se radnici još uvijek najviše oslanjaju na osobne kontakte, a manje koriste institucionalne posrednike i suvremena sredstva komunikacije pri zapošljavanju.

Kada je riječ o zapošljavanja u retailu, isti kandidati dostupni su svim trgovinama koje se nalaze na istom području, što znači da imaju puno ‘opcija’. Pronađite način da aktivno izgradite i uključite kandidate s određenog područja u vašu bazu talenata kako biste imali mogućnost zaposliti najbolje od najboljih.