Suočavanje sa stresom: Kako (p)ostati optimističan u izazovnim i neizvjesnim vremenima

Hoćete li se boriti, bježati ili izbjegavanja takve situacije, smrznuti se ili paralizirati, pokoriti, zauzeti stav ili ćete se prepustiti panici ovisi isključivo o vama i vašoj strategiji suočavanja sa strahom i stresom

Piše: Dijana Fazlić, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Izvanredne okolnosti izazvane pandemijom koronavirusa još su s nama. Neki u nju sumnjaju, a neki su svaki dan sve više i više aneksiozni i u strahu. Neko novo sada postaje naša realnost. Stoga je izuzetno važno shvatiti kako i u ova „nova“ vremena naučiti živjeti sa strahom i ostati pozitivan. Strah i sumnja uništavaju i samu našu sposobnost da uživamo i volimo život. Zbog straha, sve što radimo, radimo do neke granice, jer dolazimo do točke izvan koje se bojimo, pa se zato zaustavljamo na njoj. Biti svjestan opasnosti od koronavirusa je dobro, ali biti stalno u strahu i bojati se živjeti s njim, baš i nije. Važno pitanje koje se svatko od nas mora zapitati je: Kako ja mogu utjecati na nastale okolnosti?

SUOČAVANJE SA STRAHOM

Očito je da situaciju ne možemo promijeniti. Korona i sva ova neizvjesnost koju je donijela u naše živote je tu, htjeli mi to ili ne. No važno je pitanje kako ćemo se mi nositi s njom. Naravno da se u ovoj krizi lako možemo usredotočiti na strah i pričati o krizi koja nas je snašla. Možemo stalno brinuti i biti pesimistični. No koji odgovor na strah ćemo odabrati ovisi o nama samima. Hoćete li se boriti, bježati ili izbjegavanja takve situacije, smrznuti se ili paralizirati, pokoriti, zauzeti stav ili ćete se prepustiti panici ovisi isključivo o vama i vašoj strategiji suočavanja sa strahom i stresom. No ovaj trenutak, koliko god bio kompliciran i zahtjevan, neće trajati zauvijek. Možda se nikada nećemo vratiti u „staro normalno“, ali brza tranzicija u ovo „novo normalno“ pomoći će nam da se manje bojimo i ostanemo zdravi i pozitivni.

KAKO POSTATI/OSTATI OPTIMISTIČAN

ZAHVALNOST

Budite što zahvalniji u životu ne samo za velike, već i za sve male stvari koje dobivate na dar. Neka zahvalnost postane vaš životni cilj. Zahvalite na svemu u čemu vam je netko pomogao. Budite zahvalni i na tome što vas netko nije povrijedio, a mogao je. Što ste zahvalniji manje ćete se žaliti i prigovarati, a kad nestane prigovaranje, nestati će i nevolje.

SMIJEH

Ne čekajte razlog da se nasmijete. Vaš život je tako prekrasan i čudesan i apsurdan i smiješan, prepun svakakvih suprotnosti. Smijte se zbog sebe, jer ako vi niste sretni, ne možete nikoga usrećiti. Sve je jednostavno savršeno za smijeh, ništa ne nedostaje, samo mu vi morate dopustiti da se dogodi.

RADOST

Radost je lijek za sve strahove. Strah se javlja ako se ne veselite životu, no ako se veselite, strah nestaje. Budite pozitivni, uživajte u životu, smijte se, plešite, pjevajte, postanite veseliji i zabavite se i malim stvarima. Život se sastoji od malih stvari, pa ako tim malim stvarima uspijemo dati kvalitetu radosti, učinak je iznenađujući.

RECITE DA ŽIVOTU

Nemojte propustiti ni jednu priliku kako biste rekli DA životu. Kad životu kažete DA, recite to s radošću, veselo, s mnogo ljubavi i entuzijazma.

VOLITE SEBE

Ako znate voljeti sebe, znat ćete voljeti i druge. Ljubav prema sebi nije sebičnost, već je temelj za sve druge ljubavi, kao i za prijateljstvo. Najprije morate biti prijatelj sami sebi, kako biste bili dobar prijatelj drugima.

‘NOVO NORMALNO’

Pozivamo vas da se zapitajte što vi možete napraviti i kako možete preuzeti odgovornost za sebe i svoje postupke. Izvanredne okolnosti od nas traže novo normalno. Stoga, često pranje ruku, stavljanje maske na lice kad izlazite iz sigurnosti svog doma, držanje razmaka od 2 metra u zatvorenim prostorima ili 1,5 metra na otvorenom, čišćenje ruku sa sredstvima za dezinfekciju ili, pak, nošenje rukavica, novo su normalno u borbi koju vodimo protiv koronavirusa.

Recite DA novom normalnom

Budite zahvalni što možete oprati ruke ili, pak, staviti masku na lice i otići u dućan. Smijte se svom odrazu u staklu kada vidite kako izgledate s maskom na licu. Veselite se mirisu 70% alkohola koji koristite za dezinfekciju. Veselite se novom iskustvu, pazite na sebe i svoje najmilije i ostanite pozitivni!