• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
MHP dogovorila preuzimanje Perutnine Ptuj PDF Print E-mail
Friday, 22 February 2019 11:39

jurij-kosjukMHP SE (LSE: MHPC), vodeća međunarodna poljoprivredno-industrijska grupacija završila je dogovor o preuzimanju Perutnine Ptuj, renomirane prehrambene međunarodne kompanije i najvažnijeg i najvećeg proizvođača mesa peradi i proizvoda od mesa peradi u jugoistočnoj Europi. Time je MHP grupa postala najveći dioničar Perutnine Ptuj te kontrolira 90 posto dionica.

Četiri dana nakon što je proces akvizicije dobio odobrenje, došlo je do promjena u Nadzornom i Upravnom odboru Perutnine Ptuj. Sve izmjene i biografije novih članova UO objavljene su na web stranicama Perutnine Ptuj.

Ovo je prvo preuzimanje ove vrste u Europi za MHP, a trenutno razmatraju i druga partnerstva širom svijeta. Konačna cijena preuzimanja ovisit će o rezultatu revizije poslovanja Perutnine Ptuj za razdoblje do 31. prosinca 2018. godine.

Nakon dogovorenog preuzimanja, kompanija je potvrdila svoju odlučnost da:

• održava i poboljšava najviše nacionalne i međunarodne standarde kvalitete
• zaštiti trenutna radna mjesta i otvori nova
• pod trenutnim poslovnim modelom proširi proizvodnju i razvoj proizvoda i prepoznatljivih brendova

Direktor MHP-a Yuriy Kosiuk rekao je: “Drago nam je da privodimo kraju ovaj posao i ostvarujemo svoje ambiciozne planove koji će donijeti direktnu korist zaposlenicima, uzgajivačima, lokalnim zajednicama kao i široj regionalnoj industriji. Sigurni smo da će Perutnina Ptuj imati svijetlu budućnost kao dio ovog uzbudljivog partnerstva. Spajanjem snažnih menadžerskih ekspertiza obje kompanije i investiranjem u nove pogone i tehnologiju sigurni smo da možemo poboljšati razvoj proizvodnje i produbiti suradnju s lokalnim partnerima te ojačati prodaju proizvoda i brendova Perutnine Ptuj koristeći popularnost koju ona ima na važnim tržištima. Ovo partnerstvo potvrđuje MHP kao najbrže rastućeg europskog proizvođača peradi i predstavlja veliki strateški iskorak u stvaranju kompanije značajnim igračem na globalnoj razini.“

enver-sisicAndrey Zubitskiy, predsjednik upravnog odbora SIJ grupe, rekao je: “U 2018. godini SIJ grupa je posvetila značajnu pažnju traženju dugoročnog strateškog partnera Perutnini Ptuj, prema našem poslovnom planu. Od ulaska u ovu prehrambenu kompaniju u Sloveniji 2015. godine, SIJ grupa je osigurala stabilno vlasništvo i financije, dobre menadžerske prakse te iznad svega uspješnu poslovnu operaciju. Zbog naših intenzivnih desetogodišnjih ulaganja u našu primarnu djelatnost, metalurgiju, SIJ grupa nije imala dovoljno prostora da istovremeno investira u Perutninu Ptuj. Zbog toga je naš cilj bio da pronađemo partnera iz iste industrije koji će investirati te omogućiti razvoj Perutnine Ptuj i dati joj zamah, zadržavajući pritom postojeći poslovni model i održivu operaciju s kojom će nastaviti brinuti za zaposlenike, uzgajivače, lokalnu zajednicu i druge sudionike procesa. Zadovoljni smo što će, nakon što se prodajni proces uspješno završi, Perutnina Ptuj dobiti novog strateškog vlasnika iz vlastite industrije - MHP, jednog od vodećih međunarodnih poljoprivredno-industrijskih grupacija. U isto vrijeme ponosni smo što novom vlasniku dajemo kompaniju koja je u dobrom stanju i radujemo se njenom daljnjem razvoju.“

Enver Šišić, direktor Perutnine Ptuj istaknuo je: „Akvizicijom Perutnine Ptuj od strane MHP grupe konačno ćemo moći iskoristiti sve naše interne potencijale koje smo akumulirali tijekom godina. Uz pomoć novog strateškog vlasnika, s entuzijazmom naših zaposlenika, predanošću naših uzgajivača te lojalnosti naših potrošača, naša kompanije će zasigurno nadići regionalne okvire“.