• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Ljudski resursi: Rat za talente je počeo! PDF Print E-mail
Monday, 10 November 2014 12:23

dijana-klekarKvalitetna selekcija zaposlenika zahtijeva puno vremena i uključuje mnogo administracije. Stoga se za ove poslove danas angažiraju stručne kompanije, koje imaju ljude, tehnologije i procese kojima se povećava kvaliteta odabira kandidata i značajno smanjuju troškovi postupka.

Piše: Dijana Klekar, direktorica društva Tecumviva d.o.o.

Novi trendovi u upravljanju ljudskim resursima i potencijalima tvrtke sve su kreativniji i zanimljiviji, a izazovi za ovu profesiju sve su veći i složeniji. Od stručnjaka ljudskih resursa zahtijeva se sposobnost strateškog razmišljanja, razumijevanje poslovne strategije, razvijene analitičke vještine, izvrsnost u komunikaciji, razvijene vještine vođenja tima i upravljanja projektima, sposobnost učinkovite organizacije vremena, inicijativnost, kreativnost, empatija, sposobnost samomotivacije i motivacije drugih, da može i zna raditi pod stresom, pravovremenost donošenja odluka, donošenje teških i nezahvalnih odluka, raznolika stručna znanja (od psihologije, prava, ekonomije i sociologije), poznavanje radnog zakonodavstva, preuzimanje incijative, proaktivnost, visoko razvijene pregovaračke i prezentacijske vještine i još puno, puno toga.

USPJEŠNOST KOMPANIJE

U zadnjih 10-ak godina svaka ozbiljnija kompanija, ustanova pa čak i tijela državne vlasti prepoznale su važnost i vrijednost stručnjaka ljudskih resursa. Novi je izazov kako stručnjaci ljudskih resursa mogu dokazati da pridonose rastu i uspješnosti kompanije kroz učinkovito upravljanje ljudima. Moraju dokazati da razumiju o poslu barem onoliko koliko to znaju drugi stručnjaci. Ako financijaš razumije samo financije, a prodavatelj samo prodajnu perspektivu, onda neće baš previše napredovati. Tako i stručnjaci ljudskih resursa ukoliko žele napredovati i razvijati se, moraju širiti svoja znanja o strateškom upravljanju tvrtkom. Tvrtku čine ljudi. Ljudi su stvarni.

Možemo ih vidjeti, dotaknuti, saslušati, pohvaliti, ali i uvrijediti. Svaki zaposlenik/ca ima svoju osobnost, ali i sposobnosti koje su svojstvene samo njemu/ njoj. I dok strojevi, oprema i tehnologija zastarijevaju i gube na vrijednosti, zaposlenik/ca je jedini resurs koji godinama samo povećava svoju vrijednost. I kao što 'jedna veličina' ne odgovara svima, tako i stručnjak ljudskih resursa danas treba biti talent stručnjak sutrašnjice. Naime, najvažniji resursi tvrtke u sljedećih 10-ak godina bit će talenti. Talentirani zaposlenici daleko su produktivniji, učinkovitiji i angažiraniji od prosječnih zaposlenika. Bivši zaposlenik jedne velike korporativne kompanije rekao je: "Vrhunski razvojni programeri produktivniji su od prosječnih programera ne za 10x, 100x ili čak 1000x… oni su učinkovitiji za 10.000x."

NAJBOLJI KANDIDATI

Rat za talente je počeo, a stručnjaci ljudskih resursa imaju težak zadatak da od strategije 'poslodavca izbora' pripreme nove strategije privlačenja i zadržavanja 'pravih' zaposlenika kroz brendiranje kompanije. S obzirom na stanje na tržištu, danas se od dva radna mjesta s kojih su radnici otišli (bilo dobrovoljno ili otkazom) popunjava samo jedno - zato je izuzetno važno da se na takvo radno mjesto zaposli najbolji kandidat visokog potencijala i radnog učinka. Kvalitetna, profesionalna selekcija zahtijeva puno vremena i uključuje mnogo administracije. Stoga se za ove poslove danas angažiraju stručne tvrtke, koje imaju ljude, tehnologije i procese kojima se povećava kvaliteta odabira "pravog" kandidata i značajno smanjuju troškovi postupka. Očekivanja vlasnika i direktora tvrtki od stručnjaka ljudskih resursa značajno se mijenjaju. Od stručnjaka se danas očekuje da isporučuje vrijednost u područjima kao što su organizacijska učinkovitost, upravljanje talentima, upravljanje promjenama, vođenje razvoja organizacije i zaposlenika, planiranje nasljednika, vođenje pripajanja, kreiranje sustava nagrađivanja i praćenja radne uspješnosti. Zato se poslovi profesionalne selekcije te obračuna i isplate plaća i drugih naknada radnicima sve češće ustupaju stručnim tvrtkama.

talentiOUTSOURCING

Outsourcing pojedinih transakcijskih poslova kao što su trening i edukacija, isplata plaća, profesionalna selekcija, istraživanja organizacijske klime dokazani su način za smanjenje troškova i dobivanje više kvalitete usluga. U prilog outsourcingu, ne samo transakcijskih već i dijela strateških poslova stručnjaka ljudskih resursa, ide i brzi razvoj tehnologije. Već danas velike globalne tvrtke smanjuju broj stručnjaka ljudskih resursa jer je informatička tehnologija toliko uznapredovala i nudi cijeli niz servisa koje zaposlenik može koristiti bilo kada i bilo gdje. Zaposlenici sada mogu sami upravljati aktivnostima koje je do sada obavljao stručnjak ljudskih resursa. Ovo nije samo tehnološka mogućnost već i očekivanje zaposlenika mlađih generacija koje su odrasle s mobitelom i društvenim mrežama. Zahvaljujući tehnologiji, otvorene su nove mogućnosti za rad bez obzira na vrijeme i mjesto, stoga je novi izazov stručnjaka ljudskih resursa pronaći i implementirati rješenja koja će omogućiti kvalitetno praćenje zaposlenika i njihovih rezultata rada od zapošljavanja do umirovljenja.

PRILAGODBA IZAZOVIMA

Na putu od tradicionalnog kadrovika do strateškog partnera, stručnjaci ljudskih resursa suočit će se s nizom izazova. Evo nekoliko savjeta za lakšu i bržu prilagodbu: - razvijajte, komunicirajte i prodajte brend poslodavca - nemojte samo komunicirati potrebe učenja i razvoja - budite onaj koji uči i razvija se, pratite trendove i zahtjeve tržišta i brzo reagirajte - steknite široki spektar poslovnih znanja i vještina i iskoristite ih za razvoj metričkih podataka kojima ćete pokazati doprinos onoga što radite na poslovni rezultat tvrtke - upravljajte talentima, pronađite ih, brinite o njima, razvijajte ih, shvatite što im je potrebno za daljnji razvoj i napredovanje – ako vi nećete, druge tvrtke hoće - već danas započnite s kreiranjem outsourcing strategije, inače nećete imati vremena za razvoj programa za unapređenje organizacijske učinkovitosti, upravljanje talentima, planiranje nasljednika, razvoj organizacije i zaposlenika, kreiranje sustava nagrađivanja i praćenja radne uspješnosti – a upravo su ove aktivnosti ono što razlikuje strateškog partnera/stručnjaka ljudskih resursa od kadrovika.
 

TECUMVIVA - ARHIVA TEKSTOVA:  

->Rad na crno - neisplativ svima 
->Uvođenje mentorskih programa
->Aktivno traženje posla - posao sam po sebi
->Kako nagraditi angažman zaposlenika
->Proaktivnost i poduzetnost: Jeste li sanjar ili činitelj?
->Zbrinjavanje viška radnika - izbor ili obaveza?
->Poslovna politika: Kako do veće plaće?
->Razgovor za posao: Kako odabrati novog zaposlenika
->Razgovor za posao: Zaposlite me(ne)!
->Kritika u tuđim cipelama
->Uštedite novac bontonom!
->Organizacijskom kulturom do pozitivne klime 
->Zakon o radu: Kako poslovati u moru propisa
->Zašto trebamo opise radnih mjesta