• Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

Progressive

Member Area
Europska komisija: "Poljski porez na promet je protuzakonit" PDF Print E-mail
Thursday, 13 July 2017 12:58

ek-porezEuropska komisija označila je novi poljski maloprodajni porez kao ilegalnu formu državne pomoći, a trgovinska organizacija EuroCommerce izjavila je da je zadovoljna ovakvom odlukom. Poljska je prošle godine kreirala novi porezni sistem za svoju maloprodajnu industriju: veći promet rezultirao je i većim porezom, a kompanije s mjesečnim prometom ispod 17 milijuna poljskih zlota (oko 4 milijuna eura), bile su izuzete. Promet između 17 i 170 milijuna poljskih zlota (4 - 40 milijuna eura) rezultirao je porezom od 0,8%, a kompanije čiji promet je bio veći od 170 milijuna zlota morale su platiti porez od 1,4%.

Europska komisija preispitala je ovaj sistem nakon žalbe koja je uložena u rujnu prošle godine i ocijenila da bi se progresivne tarife mogle smatrati ilegalnim oblikom državne pomoći od koje su najviše koristi imale poljske kompanije. Kada je žalba uložena, Europska komisija zatražila je od poljske vlade da privremeno stopira ovaj porez, a sada će, ovakvom odlukom, on biti potpuno ukinut.

Iz trgovinske organizacije EuroCommerce su priopćili: "Poljski porez bio je još jedan primjer zabrinjavajućeg protekcionističkog trenda među (pre)velikim brojem članica. Posebno, ali nikako isključivo, u centralnoj i istočnoj Europi, vidimo da se predlažu mjere koje podrivaju koncept jednog tržišta. Protekcionizam nije samo politički akt - to je direktan napad na mogućnost potrošača da izaberu šta žele kupiti, i skoro neizbježno vodi ka višim cijenama. Trgovci žive od nuđenja takvog izbora i promoviranja kompetitivnih cijena", kazao je generalni direktor Christian Verscheuren. (retaildetail.eu)